Skip to main content
Hírek

Néptánc szakos bemutató: Elindultam világ útján

By 2021.12.02.június 19th, 2022No Comments

2021. december 1-én a Nemzeti Táncszínház színpadán mutatták be a Magyar Táncművészeti Egyetem 2018-ban indult néptánc szakos hallgatói az Elindultam világ útján című műsorukat.

A pandémia nehéz helyzetbe hozta a tagozatot és felkészítő mestereiket is. A táncos nem létezhet színpad és előadás nélkül, az előadás ezért is meghatározó a szereplőknek. Végre színpadra léphettek élő zene kíséretében, és igazi velük együtt dobbantó, lélegző közönséggel.

Ez volt az első önálló megjelenése ennek az osztálynak. Kisebb fellépéseik voltak korábban, de ilyen volumenű bemutatkozási lehetőségük nem. A járványhelyzet miatt számos tervezett előadásuk maradt el az elmúlt években.

Az Elindultam világ útján című előadás nem csak a táncosok első egész estés fellépése miatt volt nagy jelentőségű. Megteremtette annak a lehetőségét is, hogy a táncosok összefonódhassanak a Naszály zenekar élőzenéjével, mely a bámulatos összhangot látva remélhetőleg elkíséri őket a záró vizsgaelőadásig.

A hallgatók a zenekarral együtt lélegezve varázsolták el a jelenlévőket. A zene és tánc együttes hatása ámulatba ejtő volt. Egymás rezdüléseit érezve váltott ritmust a zenekar, vagy éppen a táncosok.

A tagozat több éves munkájának gyümölcse nem maradhatott el a bemutató végén. A fellépés hatalmas sikerrel zárult, amelyet a nézőtéren ülők hosszan tartó vastapsából mindenki érezhetett a bemutató végén.

A hallgatókat Appelshoffer János, Rémi Tünde évfolyamvezetők, valamint Hortobágyi Gyöngyvér, Végső Miklós, Juhász Zsolt, Ónodi Béla, Gyetvai Júlia, Sáfrán Balázs mesterek készítették fel. A műsor, melyet az évfolyamvezetők állítottak össze a közelgő ünnepek hangulatát is a publikum elvarázsolta, ezzel megidézve Advent meghitt hangulatát.

Fodorné Molnár Márta PhD (megbízott rektor, egyetemi tanár, a Koreográfus- és Táncpedagógus-képző Intézet igazgatója):

„A hallgatóknak, akik a mai napon felléptek kisebb-nagyobb fellépéseik már voltak. De ilyen volumenű, önálló estjük még nem. A sikerből érzékelhető volt, a fiatalság átütő ereje, a táncosok energiája és dinamikája. Technikailag nagyon színvonalas volt az előadás. A művészi produktumuk magáért beszélt. Mindezt a közönség érzékelte, és vastapssal jutalmazta.”

Szurmayné Hortobágyi Gyöngyvér (Néptánc Tanszék tanszékvezetője, főiskolai tanár):

A tánc a pillanat művészete, ami megismételhetetlen. Ezt csak átélni lehet. A néptáncosok a színpadon a zenekarral, a nézők a nézőtéren, egy egyszeri és megismételhetetlen pillanatot élhettek meg a mai napon. A tagozat életében nagyon fontos volt a fellépés, mert a járványhelyzet ezt eddig nem tette lehetővé. Ez most egy hatalmas lépés, hogy végre a tagozat színpadon volt. Élőben, élő zenével és igazi hús-vér közönséggel a nézőtéren. A Zoom-on keresztül színpadi rutint nem lehet szerezni, pedig a járványhelyzet miatt sokszor csak erre volt lehetőség. Az előadás sikere önmagért beszélt, amely kell ahhoz, hogy a hallgatóink profi táncosokká válhassanak.

Megszakítás