Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Nincs tét, csak a közös tánc szeretete

By 2023.08.15.No Comments

Csizmadia Tamás, Havas Ferenc-emlékdíjas táncművész, a Magyar Táncművészeti Egyetem oktatója vezeti a nemzetközi intenzív balettkurzust, azon diákok részvételével, akik professzionális képzésben tanulnak szerte a világban. A Klasszikus Balett Tanszék művésztanára beszámolt az MTE nyári kurzusainak hangulatáról, saját élményeiről, továbbá kitért a 2023/2024-es tanév terveire is.

Milyen előkészületekkel járt ez a nyári kurzus?

Kalmár Attila, az egyetem saját tanári gárdával futó nyári kurzusa kapcsán oktatóként már a kezdetektől számolt velem, azonban az intenzív kurzus szakmai vezetésére júniusban kértek fel. Nagy Tamás a Művészeti Tanács elnöke, valamint Bartha Zsófia művészeti menedzser és csapata készítették elő a programot, hívták meg az oktatókat, így már szinte kész anyagot kaptam. Miután csatlakoztam, megosztottam velük az ötleteimet, észrevételeimet, így közösen finomítottunk rajta, amit még lehetett, mielőtt végleges formát öltött. Nagyon élvezem, hogy ezt az énemet is megmutathatom, mindig szerettem a színfalak mögött is “alkotni”.

 Hogyan telnek a napjai itt a kurzuson?

Az első héten két csoportot is tanítottam, emellett az intenzív kurzuson is segítettem kicsit Anna Tsygankovának a repertoár órai anyag betanításában. Nagyon jól éreztem magam mindkét csapattal, bár nagy kihívás volt a korosztályok miatt, mivel a legtöbb esetben idősebbekkel foglalkozom. Kicsit tartottam tőle, mennyire tudok majd az ő nyelvükön szólni. Egyébként van két gyermekem, de ők még nem érik fel a balettrudat… Ami az intenzív kurzust illeti, ott teljesen más minőségben kellett helyt állnom. Az első napok nehezek voltak, nem is fizikálisan, inkább fejben kellett nagyon “ott lenni”. Egyszerre sok mindenre kellett odafigyelnem. Én készítettem az órarendet, szerveztem a csoportokat, szakmailag próbáltam segíteni a tanárok munkáját, emellett mindig adódott valami hirtelen változás, amire azonnal kellett reagálni. A napok elteltével a feladatok csak gyarapodtak, de már megvolt a ritmus, sok segítséget kaptam a kollégáimtól. Belerázódtunk!

Fotó: Lakatos János

A növendékeket, diákokat hogy látja? 

Kedvesek. Bár az elején nagyon meg voltak szeppenve, nehéz volt egy mosolyt is kicsikarni belőlük, aztán amikor megismertek, kicsit felengedtek és már olyan is előfordult, hogy nevettek egy-két viccemen… Ahogy Lőrinc Kati is említette a vele készült interjúban, a nyári kurzus – legyen az bármelyik –, arról kell hogy szóljon, hogy a gyerekek megismerjenek más megközelítéseket más tanároktól, nem azoktól akikkel év közben dolgoznak. Tanuljanak, de érezzék is jól magukat közben!

Nincs osztályzat, nincs vizsga, nincs tét, csak a közös tánc szeretet. Mellesleg, szerintem ennek alapvetően így kell lennie.

Alapvetően mi lehet az oktatói és a résztvevői elvárás egy ilyen nyári kurzustól?

Nem is tudom, talán azt, hogy aki idén itt volt jövőre is eljöjjön, mert jól érezte magát. Történt velem egy nagyon megható eset: Amikor az első hét végén az egyik résztvevőtől megkérdeztem, hogy “Ugye mi már találkoztunk?” , azt válaszolta, már negyedik éve jár ide és nagyon örül neki, hogy megint hozzám került. Ennél többet nem is várhatok… Emellett az utánpótlás felfedezésére is jó alkalom, hiszen a kurzus résztvevőknek van lehetőségük felvételizni a kurzus alatt az egyetem különböző szakirányaira, a közelgő Budapest Ballet Grand Prix-re, valamint sok egyéb szakmaelméleti, kiegészítő eseménnyel is tágítjuk a látókörüket. 

Fotó és címlapfotó: Csillag Pál

Mik a tervek a tanévre?

Az általam “Sunny Dance Company” névre keresztelt művészképzős modern évfolyammal folytatjuk a közös “utunkat”. A Táncos és Próbavezető szakon is tartok órákat az új angol csoportnak, valamint az ősszel újra visszatérek kicsit a “világot jelentő deszkákra” egy a MÜPA által életre hívott produkcióban, melyet Feledi János jegyez mint koreográfus. Számomra ennek a felkérésnek a különlegessége főképp abban rejlik, hogy a mostani diákjaim mind a színpadon lesznek velem… Már nagyon várom ezt is és az egész tanévet, tele vagyok energiával és ötletekkel!

 

Megszakítás