Skip to main content
Uncategorized @hu

Online vagy jelenléti verseny? Mindkettőn sikeresek az MTE hallgatói!

By 2022.07.13.No Comments

Az idén megrendezett nemzetközi balettversenyek sorában a zágrábi International Ballet Competition Slavenska mindössze a második jelenléti rendezvény volt. A koronavírus-járvány tehát éreztette, érezteti hatását, így fordulhatott elő, hogy a múlt héten két rangos esemény gyakorlatilag párhuzamosan zajlott. A horvát versennyel szinte egy időben rendezték az online bécsi Ballet Grand Prix-t, azonban a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói mindkét eseményen remekül szerepeltek.

Az online esemény természetesen másfajta előkészületet, lelki ráhangolódást igényel a fiatalok részéről, mint a jelenléti, hiszen itt beküldött felvételekről van szó, amelyet utólag értékel a zsűri. A bécsi Ballet Grand Prix-n azonban kiváló zsűri előtt kellett bizonyítani, amelynek tagja volt Fodorné Molnár Márta, egyetemi tanár, az MTE rektora és Prof. Renato Zanella, a Szlovén Nemzeti Balett művészeti igazgatója személyében kiváló szakember elnökölte a zsűri munkáját.

Nagy Gvendolin próba közben

A táncosok a Magyar Táncművészeti Egyetem ifj. Nagy Zoltán Színháztermében vették fel a darabokat, amelyet a zsűri értékelt és ennek alapján a négy MTE hallgatóból mind a négy kiváló eredményt ért el.

A bécsi Ballet Grand Prix-n Nagy Gvendolin és Hiraku Saito első, Németh Lili második és Kökény-Hámori Kamill harmadik helye jelzi, remekül képzettek az MTE fiatal táncosai. Ráadásul Kökény-Hámori Kamill és Németh Lili szlovéniai táncösztöndíjat is nyert.

Németh Lili a zágrábi International Ballet Competition Slavenskan

Eközben a zágrábi versenyre két V. évfolyamos növendék utazott ki: Németh Lili és Bajza Gréta. Lili harmadik helyen végzett. A versenyre elkísérte a növendékeket Kazinczy Eszter balettmester, őt kérdeztük a tapasztalatokról.

Milyennek értékeled az eredményeket a mezőny összetételének tükrében?

Először is gratulálok Lilinek is Grétának is, mert alázatos, kitartó felkészülésük szép előadással zárult. Az élő verseny izgalma, ahogy látják versenyző társaikat próbálni, táncolni, a fellépők sorrendi beosztása, a színpadra lépés pillanata idegen helyen mind olyan többletet jelent, ami az on-line versenyekhez nem hasonlítható. Fontos tapasztalat. Persze ez semmit sem von le Gvendolinék BGPV-n elért sikerének értékéből, az is kiváló eredmény, amihez mindenkinek gratulálok! Zágrábra visszatérve: Lili harmadik helyét megtisztelő helyezésnek értékelem, mert a junior mezőnyben három kazah fiatalabb lányka is versenyzett, akik a kemény orosz iskolán nevelkedtek. Kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Ők végeztek a mezőny élén. Végtelen precizitással, lelkesedéssel és még kislányosan táncoltak.

Zágrábban kik alkották a zsűrit?

A szervezők, Dr Svebor Secak és Andreja Kovacic a zökkenőmentesen és tökéletes protokollal rendezett versenyre háromtagú zsűrit hívtak meg. Ken Ludent, a Margot Fonteyn Akadémia művészeti igazgatóját; Anastasia Matvienko-t, aki a kijevi Nemzeti Opera első szólistája volt és a Marinszkij Színház művésze – most menekült el az országból a háborús helyzet miatt – és Lydia Mila-Milovac-ot, a zágrábi Nemzeti Színház korábbi vezető magántáncosát. Úgy érzem objektíven értékelték a versenyzőket mindkét mezőnyben.

Gréta és Lili ügyes volt?

Mint mesternőjük egyrészt elfogult vagyok – Igen, nagyon ügyesek! – másrészt látom azt is, hol hibáztak, miben kell még fejlődniük. Két végtelenül szorgalmas növendékről beszélünk, akik nyáron is kurzusról kurzusra utaznak, akik most a versenyen megtapasztalták, látták, hogy hova lehet fejlődni. Nem fognak megállni és bízom abban, hogy új és újabb célokat tűznek ki maguk elé.

Gratulálunk az elmúlt napokban elért kiváló eredményekhez az MTE növendékeinek és hasonlóan sikeres folytatást kívánunk!

 

 

Megszakítás