Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemeltUncategorized @hu

Erasmus programban résztvevő TÉP-es hallgatók sikerei Portugáliában

By 2023.10.30.november 2nd, 2023No Comments

Az ebben a szemeszterben az Erasmus program részeseként a lisszaboni Escola Superior de Danca intézményben tanuló magyar hallgatók tovább öregbítik egyetemünk nemzetközi hírnevét.

A dança não dança fesztivál keretein belül készül kettő táncdarab a lisszaboni Escola Superior de Dança diákjaival. Ezt a lehetőséget a Fondação Calouste Gulbenkianban tartott esemény szervezésének az egyetemmel való kollaborációja tette lehetővé. A táncelőadásokat a Gulbenkian Múzeum auditóriumában mutatják be. Számos táncdarabot lehet majd megtekinteni ezen a novembertől februárig tartó fesztiválon.

December 3-án és december 10-én azonban magyar hallgatók is szerepelnek. Pozsony Panna, Kiss Kata Sára és Matesz Zsófia, Divattánc szakirányos II. évfolyamos hallgatók, akiket kortárs és modern darabokba válogattak be.

Mindkét előadást egy régebbi tánctársulatnak vagy formációnak a koreográfiája alapján rekonstruálják, de mai szemléletmód alapján alakítják át.

December 3-án mutatják be a „Nazareth” című darabot, melyet 1948-ban adtak elő először. Ez a darab a ma is létező Nazaré portugál város mindennapi történeteit meséli el. A darabot  Christina Graça portugál táncosnő tanítja be, aki korábban az amerikai Martha Graham Társulatban táncolt. Az előadásban szerepel a Magyar Táncművészeti Egyetem négy hallgatója is; Mester Lilian, a moderntánc szakirány hallgatója, Vaida Clotilde, az esti moderntánc szakirány hallgatója, valamint Matesz Zsófia és Pozsony Panna, a divattáncos szakirány hallgatói.

A december 10-én bemutatásra kerülő Ritmo/Violentót André Cabral portugál táncos és színész rekonstruálja és alakítja át. A darab célja az ősbemutatón a rasszizmus elleni felszólalás volt, mivel a főszereplője egy színesbőrű férfi. A darabban bandaháborús jelenetek szerepelnek, az erőszak azonban átdolgozott formában jelenik meg. Ebben az előadásban kétfordulós felvételin keresztül választott tanulók táncolnak majd. Kiss Kata Sára, divattánc szakirányos hallgató, valamint Pozsony Panna divattánc szakirányos hallgató  lehetőséget kapott, hogy a fesztiválon saját szóló koreográfiájával is fellépjen.

Megszakítás