Skip to main content
EgyetemHírekKiemelt

Felsőoktatási Nyílt nap: „Nem kell a csillagokig ugrani ahhoz, hogy valakit felvegyenek a Magyar Táncművészeti Egyetemre! Elég a Holdig.”

By 2023.11.06.No Comments

2023. november 8-9-én zajlik a Magyar Táncművészeti Egyetem felsőoktatási Nyílt napja. Az esemény részletes programja már elérhető az intézmény honlapján, azonban Salát Magdolna az MTE tanulmányi igazgatója most arról beszélt, milyen élményt vihetnek haza az érdeklődők és hogyan segíthet a sikeres felvételiben a Nyílt napon való részvétel.

Kiknek ajánlaná a Nyílt napot?

Azokat várjuk a Nyílt napra, akik érettségivel már rendelkeznek vagy fognak rendelkezni a jelentkezéskor. A felnőtteknek szóló nyílt napunkon az is fontos, hogy olyanok érkezzenek hozzánk, akik már táncolnak, nem feltétlenül profi együttesnél, de van valamilyen rálátásuk a szakmára.

Szükséges gyakorlati tudás, táncos múlt, de mindenki, aki kedvet érez magában ahhoz, hogy a táncművészetre tegye fel az életét, ami egy varázslatos szakma, annak itt a helye!

Mit vihetnek haza az érdeklődők?

A képzéseinknek minden szegmensét meg fogjuk mutatni. Lesz lehetőség bepillantani a gyakorlati és az elméleti képzésbe egyaránt. Végig lehet majd nézni az egyetemi órákat, nem változtatunk rajta semmit, az órák végén pedig fel lehet tenni a kérdéseket, akár közvetlenül az oktatóknak vagy a hallgatóknak. Amit haza lehet vinni az a hangulat, az élmény, intézményünk sokszínűsége, a tánc, mint élethivatás érzése. Ez a program mindig remek hangulatban zajlik. 

Milyen pluszt ad a résztvevőknek a jelenlét, hogyan segíthet a felvételiben?

Egyrészt láthatóvá válik a színvonal, a képzések mélysége.  Ezen keresztül az érdeklődő megértheti, hogy nem kell a csillagokig ugrani ahhoz, hogy valakit felvegyenek a Magyar Táncművészeti Egyetemre… Elég a Holdig. 

Darai Tamás kortársbalett órája az MTE-n (Fotó: Csillag Pál)

Tapasztalatunk, hogy sajnos van, aki meg se próbálja a felvételit, mert nehéznek és megugorhatatlannak látja. Pedig, ha koncentráltan tudnak rá készülni, illetve ismerik az elvárásokat a jelentkezők, akkor valóban teljesíthető a feladat, hiszen minden évben bekerül 150 fiatal. Ehhez felvételi előkészítőt is szervezünk, aminek a részleteit is meg lehet ismerni a rendezvényen. 

Egyébként az is vissza szokta tartani a fiatalokat a jelentkezéstől, hogy rövidnek tartják a pályát, de hangsúlyozom, hogy a táncművészet egy egész életen át tartó hivatás, egy életpálya. Aki táncos és próbavezető lesz, már foglalkozhat csoportokkal, másokkal is és tud figyelni a saját táncos fejlődésére is. 

Utána pedig egyenes az út a tánctanárrá válás felé, amire táncos és próbavezető alapszakunk kiváló képzést biztosít. A felsőoktatási nyílt nap során a résztvevők találkozhatnak a tanszékvezetőkkel és minden esetben tájékoztatást kapnak az induló szakokról a képzésért felelős oktatóktól, a felvételi eljárásról, továbbá az intézmény felvételi előkészítőjének részleteit is megismerhetik, alaposan. 

Az egyetem oktatói szeretettel várják a táncos és próbavezető pálya iránt érdeklődőket november 8-9-én! 8-án, szerdán a modern táncon és a baletten van a hangsúly, 9-én, csütörtökön pedig a néptánc és társas tánc szakirány kerül fókuszba.

A részvétel regisztrációhoz kötött, melyet az MTE Facebook oldalán található eseményben érhetnek el az érdeklődők. 

 

Megszakítás