Skip to main content
EgyetemHírekKiemelt

Sikeres klasszikus balett vizsgakoncert előzetes a Nemzeti Táncszínházban

By 2024.06.14.No Comments

A Magyar Táncművészeti Egyetem Táncművész alapképzési szak Klasszikus balett szakirány végzős hallgatói – és az ő vizsgájukat segítő hallgatók – a Nemzeti Táncszínházban tartották vizsgakoncert előzetesüket június 11-én este. A műsor és az előadás is roppant magas színvonalú volt.

Több olyan pontja is volt az estének, amikor a szakmai és az érdeklődő közönség egyaránt elégedetten tapsolt, nevetett vagy éppen kiáltott fel. Művészi és érzelmi hullámvasúton ültek a nézők a végzős klasszikus balett évfolyam vizsgakoncert előzetes előadásán. A június 23-i Opera előadás persze talán még fontosabb, de ne feledjük, a hallgatók – miközben a teltházas Nemzeti Táncszínház közönségét szórakoztatták – vizsgáztak is. Nem mellékesen, remekül.

Fotók: Csillag Pál

Az est folyamán kilenc év sokszínű és küzdelmes munkájának eredményét mutatták be a hallgatók, amelyet az Egyetem kiemelkedő színvonalú oktatói irányítottak és segítettek. Az előadást különösen annak fényében volt remek látni, hogy tudni lehetett, az összes végzős hallgató “elkelt”, nagyszerű társulatok kínáltak nekik szakmai továbblépést, munkalehetőséget.

Ahogy azt Barna Mónika és Medvecz József évfolyamvezető mesterek korábban elmondták, a vizsgakoncert programja is tükrözi a hallgatók tehetségét, sokszínűségét és az évfolyam példás összetartó erejét. A végzős hallgatók ugyanis – ahogy ők mondják – remek társaságot alkottak az elmúlt években. Igazi csapatként léteztek és most szinte fáj, hogy mindennek vége lesz.

Az Egyetem 2023-ban rendezte meg első ízben a Budapest Ballet Grand Prix nemzetközi balettversenyt, amelynek két díjazottja szintén fellépett az esten. A Magyar Táncművészeti Egyetem mindezzel hagyományt kíván teremteni, amellyel nem csak a nemzetközi kapcsolatokat, de a nemzetközi ismertséget és elismertséget is erősíteni kívánja. A portugál Núria Fernandes és José Barbeiro szemlátomást élvezték a lehetőséget, amellyel éltek is, tehát az elképzelés valóban jövőbemutatónak látszik.

Igazságtalanok lennénk azonban, ha nem emelnénk ki az alsóbb évfolyamos hallgatók kiváló munkáját, mert az előadás velük, tőlük (is) lett igazán kerek.

A műsor első részében L. Minkus – M. Petipa Don Quijote szvitje volt látható, a második részben szólókat és duetteket, míg a harmadikban az Örvényt, Lukács András remek koreográfiáját adták elő a hallgatók.

Az MTE rektora, Fodorné Molnár Márta egyetemi tanár a műsor kapcsán hangsúlyozta a tánc erejének fontosságát, mert „A tánc a ma művészete, mert gyors, közvetlen hatású, tömör és példázatos. Olyan vizuális művészet, amelynek nem kell mindent kimondani ahhoz, hogy mindent elmondjon.” Az idézet Maurice Béjart-tól, a XX. század egyik legjelentősebb koreográfusától származik, akinek a gondolatai ma is igazak.

Aki látta a Klasszikus balett végzős évfolyamának műsorát, a leírtakkal több ponton is egyetérthetett.

A teljes műsor roppant színvonalas és élvezetes volt. A csúcspontjai között pedig talán ki lehet emelni Kökény-Hámori Kamillt az ABC-ben, amelyre Stuttgartban, Eric Gauthier mesterrel is készülhetett (!); Katarina Bužić művészi erejét az Örvényben; Dobra Janka precizitását a Don Quijote Szvitben és Csípán Csenge elbűvölő színpadi jelenlétét a Mysters Tales-ben.

Ahogy azt írtuk, az előadás utoljára június 23-án az Operában lesz látható.

A VÉGZŐS ÉVFOLYAM HAlLGATÓI:

Katarina Bužić, Csípán Csenge Katalin, Dobra Janka, Gáspár Sámuel Attila, Getta-Giuriato Marco Giuseppe, Hataishi Iyo, Kazama Ruka, Kökény-Hámori Kamill, Szabó Glória, Szatmári Márk, Saito Hiraku és Yonei Momona.

AZ ÉVFOLYAM FELKÉSZÍTŐ MESTEREI, OKTATÓI:

Barna Mónika
évfolyamvezető
balettmester, mesteroktató
(lányok)

Medvecz József
évfolyamvezető balettmester,
Junior Príma díjas
művésztanár (fiúk)

Kalmár Attila
Harangozó Gyula-díjas
egyetemi docens,
moderntánc-mester

Csillag Pál
mesteroktató,
pas de deux mester

Sipos Iveta
zongorakísérő
(fiúk)

Kárpinszky Katalin
zongorakísérő
(lányok)

Betanító és próbavezető mesterek: Barna Mónika, Medvecz József, Kövessy Angéla, Lukács András (Örvény), Kulcsár Noémi (Mystery Tales), Eric Gauthier, Yamamoto Shori (ABC, Gauthier Dance, Stuttgart)

Megszakítás