Skip to main content
Hírek

Szénhidrátok a táncos táplálkozásban

By 2021.10.21.május 11th, 2022No Comments

A szénhidrátok tápanyagcsoportjának megítélése igen kétes. Nem csupán a tánckultúrában, de a sportvilágban, sőt a nem sportolók körében egyaránt.
Fontos kiemelni: a szénhidrátok olyan energiát biztosítanak, amely aerob és anaerob körülmények (oxigén jelenléte és anélkül) is hozzáférhető. Ez a különböző táncstílusok esetén igazán hasznos tulajdonság, tekintve a napi több órányi próbát, edzésterhelést, vizsgákat és előadásokat.
Sajnos gyakori hiba, hogy testtömegcsökkentés céljából a táncosnövendék kerüli a szénhidrátokat – valójában ekkor is fogyaszt, hiszen a legtöbb nyersanyag tartalmaz szénhidrátot -, ám ezzel többek között a sérüléskockázatát növeli. Az izmok elsőszámú üzemanyaga a szénhidrát, testünk is rendelkezik szénhidrátraktárakkal (glikogénraktárak a májban és az izmokban), amelyek folyamatos „újratöltése” szükséges a hatékony táncos sporttáplálkozásban.
Tekintve, hogy a szénhidrátok igen változatos nyersanyagformában fogyaszthatók (szilárd, folyékony, püré stb.), az edzések és előadások, vizsgák során is kényelmesen pótolható a szükséglet.
Figyelem! A drasztikus fogyókúrák során nem csupán kalória-, hanem értékes tápanyagokban is szegényebbé válik az étrend, ami a táncos rövid- és hosszútávú teljesítményét rontja.
Főbb szénhidrátforrások: zöldségfélék, gyümölcsfélék, gabonafélék, hüvelyesek, tej és tejtermékek, funkcionális élelmiszerek (pl. sportitalok).
Ajánlott olvasnivaló a témában (angol nyelven): International Association for Dance Medicine & Science – Nutrition Resource Paper

További részletekért keressétek az MTE dietetikusát, Asiama Evelynt!
Időpontegyeztetés: asiama.evelyn@mte.eu
Megszakítás