Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Ünnepélyes tanévnyitó a Magyar Táncművészeti Egyetemen

By 2023.09.05.No Comments

Szeptember 4-én ünnepélyes keretek között nyitották meg a 2023/2024-es tanévet a Magyar Táncművészeti Egyetemen. Az ünnepségen az MTE új belépő hallgatói mellett oktatók, dolgozók és díszvendégként korábbi hallgatók is részt vettek, amikor immár visszatérő szép momentumként a fiatalok mellett az Állami Balett Intézet 60, 50, illetve 40 éve végzett hallgatói is helyet foglaltak az intézmény ifj. Nagy Zoltán Színháztermében.

A 2023/2024-es tanév nyitóeseménye a Himnusszal kezdődött. Azt követően Fodorné Molnár Márta, egyetemi tanár, az MTE rektora mondott beszédet.

Fotók: Csillag Pál

„Ez a tanév is tervekkel és várakozásokkal indul. Ahhoz, hogy a célokat meg tudjátok valósítani, az egyetem minden segítséget megad, de a legfontosabbak – természetesen – ti vagytok. Álmaitok valóra váltásához, hogy szárnyalhassatok, sokszor sziszifuszinak tűnő munkára van szükség – fogalmazott a rektorasszony.”

Ezt követően a polihisztor, a reneszánsz ember Leonardo da Vinci szavait idézve fordult a közönség soraiban ülő növendékekhez, amikor felidézte, hogy

Az akadályok nem győzhetnek le bennünket. Minden akadály azért van, hogy felülemelkedjünk rajta. Ha egyszer megízlelted a sikert, a repülést, utána úgy fogsz járni a földön, hogy szemed az eget fürkészi, mert ott voltál és oda vágysz vissza.”

Fodorné Molnár Márta hozzátette, ahhoz, hogy a hallgatók az álmaikat, vágyaikat be tudják teljesíteni, sok-sok erőt és kitartást kíván.

A rektori köszöntőt követően az Állami Balett Intézet 60, 50, illetve 40 éve végzett diákjait köszöntötték és ünnepélyesen átadták arany-, vagy éppen rubindiplomáikat.

A megható pillanatokat az új generáció, az első évfolyamosok köszöntése követte. Felemelő volt látni, ahogy feltűzték az iskola kitűzőjét az MTE gólyáinak ruhájára és azt az egyetem új hallgatói büszkén viselték.

Ezt követően a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói fogadalmat tettek. Az ünnepség végén díjak és elismerések kerültek átadásra, majd Fodorné Molnár Márta rektorasszony az ünnepség végén megnyitotta a 2023/2024-es tanévet.

Kiss János, a Magyar Táncművészeti Egyetemet fenntartó Alapítvány kuratóriumi elnöke az évnyitót követően kérdésünkre fontosnak és felemelőnek nevezte az eseményt.  A Kossuth-díjas balettművész elmondta, a Kuratóriumnak feladata, hogy mindent biztosítson a tanév zökkenőmentesen indulásához, ezért megköszönte a Campus Igazgatóságnak a rengeteg fejlesztést és munkát, amely a nyár során zajlott. A modellváltás óta valóban rengeteg infrastrukturális fejlesztésre volt lehetőség a Magyar Táncművészeti Egyetemen. Kiss János fontosnak tartja, hogy jó körülmények között tanuljanak a hallgatók, mert ez alapozza meg a teljesítményüket.

Ezt követően az ünnepségről és az Állami Balett Intézet „öregdiákjai” kapcsán kérdeztük a balettművészt, aki elárulta, meghatározó számára a díszvendégek megjelenése a fiatal diákok között.

„Minden tanévnyitón külön örülök, amikor a sok évvel ezelőtt végzett kiváló hallgatóinkat ünnepelhetjük. Vallom, ez nagyon fontos a fiataloknak. Látják az elődöket és találkozzanak azokkal a szép és bölcs gondolatokkal, melyek a tánc szeretetéről szólnak. Szerintem ez mindenkinek maradandó élményt nyújt.”

Kiss János megemlítette, hogy idén novemberben kerül sor a Budapest Ballet Grand Prix-re. A Kuratórium elnöke úgy gondolja, kiváló lehetőség az egyetem, az oktatók és a hallgatók számára, hogy megmutassák magukat a világnak.

„A BBGP a miénk, mindannyiunké. Ezt fontos átérezni!

Bízom abban, hogy a művészetet kedvelők és a táncművészek emiatt is ellátogatnak majd Budapestre, megismerik az egyetemen folyó munkát és erősítik az intézmény és a táncművészet jó megítélését. Az MTE célja továbbra is az, hogy 2026-ra Európa meghatározó táncművészképző egyetemévé váljon.”

A célkitűzés a korábbi fejlesztések, a rendkívül népszerű nyári kurzus és a képzés színvonalának ismeretében reális, így semmi sem állíthatja meg az egyetem vezetését, hogy mindezt elérje. Viszont eközben fontos, hogy a hallgatók és a növendékek fejlődjenek, de jól is érezzék magukat az egyetemen.

„A fiatal táncművészeket arra szeretnénk tanítani, hogy érezzék jól magukat abban, amit csinálnak. Legyenek boldogok, legyenek egészségesek, és soha, de soha ne veszítsék el a hitüket önmagukban, és természetesen ne veszítsék el a hitüket az egyetem iránti szeretetükben. A táncművészet csodálatos, minden ága igazi hivatás.”

Kiss János hangsúlyozta, a gyerekek boldogsága a kulcs ahhoz, hogy maradandót alkossanak, és ehhez az egyetem igyekszik minden körülményt megteremteni ebben a tanévben is.

A tanévnyitóról készült VIDEÓ ITT érhető el.

Megszakítás