Skip to main content
EgyetemHírekKiemelt

Vizsgakoncert az Operában: Egyértelmű szakmai siker!

By 2024.06.25.No Comments

A június 23-i vizsgaelőadással a Magyar Állami Operaházban zárult le kilenc év a Magyar Táncművészeti Egyetem Táncművész szak – Klasszikus balett szakirány végzősei számára. A teltházas előadás a szakma jeles képviselőinek véleménye alapján roppant magas színvonalú volt. Az Operában diplomáciai testületek képviselői, állami vezetők, kiváló művészek, rengeteg nagyra becsült vendég látta a háromfelvonásos előadást.

A fellépés mögött rejlő valós munka sikeres előadásban mutatkozott meg. Néhány szemelvényt közlünk a vizsgaelőadásról írt cikkekből, amelyeket köszönünk többek közt az Index, az Origo, a Fidelio, a Papageno és a kultúra.hu munkatársainak.

Fotók: Csillag Pál

A Fidelio.hu-n Várhegyi András főszerkesztőnek még a Nemzeti Táncszínházban Fodorné Molnár Márta egyetemi tanár, Harangozó Gyula-díjas táncművész, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora így beszélt a klasszikus balett vizsgaelőadásról:

„Olyanok vagyunk, mint egy család, nem az ELTE jogi kara vagy az orvosi egyetem, ahol három-négyszázan végeznek egy évben. Tudunk egymásról, követjük a végzősök pályájának alakulását, és igyekszünk segíteni őket az elhelyezkedésben, hogy megtalálják a számításaikat. Az egyetemi évek alatt megtanítjuk őket táncolni, de ahhoz, hogy elérjék azt a szintet, amire a tehetségük predesztinálja őket, együttesi létre és sok-sok színpadi tapasztalatra van szükségük, hogy minél több koreográfussal, rendezővel, mesterrel dolgozzanak együtt, és a szerepek révén érjék el azt, amire valójában alkalmasak” – tette hozzá az egyetem rektora.

Az, hogy az Operában tartott vizsgaelőadás ennek az elvárásnak megfelelt, talán kiderül Bőcs Annamária összegzéséből, amely a Papageno.hu-n jelent meg.

…A közel egy évtized értelemszerűen mást jelent a fellépő növendékeknek, mást jelent nekünk, akik a színpad másik oldalán ülnek, de mindkettő oldal számára jövőbe mutató lehetőségeket rejt: a növendékeknek karrierjük kezdetét, a nézőknek új művészek megismerését.

A három felvonásból álló vizsgakoncertben azon túl, hogy széles betekintés nyújtott a klasszikus balett sokszínűségébe, megjelenik az is, hogy 2024-ben értelemszerűen sokkal több árnyalatot foglal magában ez a műfaj, mint a romantikus vagy klasszikus balettek megjelenésekor.

Keretes szerkezetű volt az est, vagyis az első és harmadik rész, egy klasszikus és egy kortárs balett koreográfiával kitöltötte a teljes felvonást, míg a középső pár perces koreográfiák vegyestála, amely mozaikszerűen tükrözi vissza az egyes növendékek személyiségét, technikai szintjét.

A magas technikai kvalitást megkövetelő darabválasztás és a sorrendiség mind komoly odafigyelésről tanúskodott a darabot összeállító mesterek, pedagógusok részéről, egyértelműen a nézők szórakoztatását is célzó szempontokat tükrözött, amelynek igényessége nem vitatható el…

(Bőcs Annamária, Papageno)

Ahogy korábban írtuk, a műsor első részében L. Minkus – M. Petipa Don Quijote szvitje volt látható, a második részben szólókat és duetteket, míg a harmadikban az Örvényt, Lukács András remek koreográfiáját adták elő a hallgatók.

Öröm volt látni, hogy a június 11-i Nemzeti Táncszínházban történt fellépés óta még tovább fejlődött, csiszolódott az előadás, amely valóban remekül mutatta meg, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem képzése milyen magas színvonalú tudást biztosít.

Szakmailag fontos megemlíteni, hogy nagynevű koreográfusok műveit láthatták a nézők a hallgatók érett előadásában, hiszen Eric Gauthier, Lukács András és Kulcsár Noémi, aki ráadásul az Egyetem oktatója, egyaránt odaadta koreográfiáját a vizsgaelődás programjába. A francia Mester ráadásul elfogadta a Magyar Táncművészeti Egyetem meghívását és az Operában nézte az előadást, amely után nagyon pozitívan beszélt a műsorról, több végzős hallgatóról.

Nagy Tamás, az Egyetem Művészeti Tanácsának elnöke a Trend FM Nap vendége c. műsorában hosszan beszélt arról, hogy amikor megkérte Lukács András Harangozó Gyula és Seregi László-díjas művészt – akinek koreográfiáit a világ legnagyobb színpadain is táncolják -, hogy a roppant nagy technikai tudást igénylő, érett balettművészek számára is kihívást jelentő Örvény koreográfiát adja az Egyetem végzős növendékeinek, kis gondolkodási időt kért. Az előadás után azonban ő is azt mondta, hogy a fiatal balettművészek felnőttek a feladathoz.

Mivel a végzős hallgatók közül mindenki kiváló társulathoz szerződött, így különösen fontos további remek pályafutást, fejlődést és teljes szakmai életpályát kívánni a hallgatóknak.

Gratulálunk az Operában látott előadás minden résztvevőjének!

Köszönjük a végzős hallgatóiknak, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetemen tanultak.

A VÉGZŐS ÉVFOLYAM:

Katarina Bužić, Csípán Csenge Katalin, Dobra Janka, Gáspár Sámuel Attila, Getta-Giuriato Marco Giuseppe, Hataishi Iyo, Kazama Ruka, Kökény-Hámori Kamill, Szabó Glória, Szatmári Márk, Saito Hiraku és Yonei Momona.

AZ ÉVFOLYAM FELKÉSZÍTŐ MESTEREI, OKTATÓI:

Barna Mónika
évfolyamvezető
balettmester, mesteroktató
(lányok)

Medvecz József
évfolyamvezető balettmester,
Junior Príma díjas
művésztanár (fiúk)

Kalmár Attila
Harangozó Gyula-díjas
egyetemi docens,
moderntánc-mester

Csillag Pál
mesteroktató,
pas de deux mester

Sipos Iveta
zongorakísérő
(fiúk)

Kárpinszky Katalin
zongorakísérő
(lányok)

Betanító és próbavezető mesterek: Barna Mónika, Medvecz József, Kövessy Angéla, Lukács András (Örvény), Kulcsár Noémi (Mystery Tales), Eric Gauthier, Yamamoto Shori (ABC, Gauthier Dance, Stuttgart)

Megszakítás