Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Grand Audition a Magyar Táncművészeti Egyetemen

By 2023.04.23.No Comments

A múlthét végén először mutatkozott be Budapesten a Párizsban és Barcelonában már évek óta hagyományosan megrendezésre kerülő Grand Audition. A „válogatóra” Európa számos országából érkeztek fiatal baletthallgatók, hogy neves szakemberek előtt mutassák be tudásukat és hívják fel a figyelmet – ne habozzunk kimondani – magukra.

Nagy Tamást, az MTE Művészeti Tanácsának elnökét kérdeztük a rendezvényről.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem adhatott otthont ennek a nemzetközi tánceseménynek. Egyetemünk végzős hallgatója, Nagy Gvendolin nemrég Párizsban járt az ottani Grand Audition rendezvényen. Oda is a világ minden tájáról érkeztek a szervezők által előválogatott jelentkezők, hogy a meghívott igazgatók előtt bemutatkozva adjanak számot felkészültségükről és tudásukról. A társulatvezetőknek lehetőségük van a már „előrostált” csapatból, a kétnapos színpadon nyújtott produkciók alapján kiválasztaniuk a nekik leginkább tetsző ifjú táncosokat és szerződést ajánlva a saját együttesükhöz csábítani őket. Gvendolin nagy örömünkre a több mint száz induló közül jutott tovább és nyert szerződési ajánlatot Párizsban, és most is megmutatta tehetségét. Gveni immáron Budapesten, a Magyar Táncművészeti Egyetem kampuszán, a saját színháztermünkben megtartott Grand Audition rendezvényen is szerepelt és kapott újabb szerződésajánlatot.  Óriási dolog és nagy büszkeség számunkra ez, azzal együtt, hogy személy szerint, több idén végzős társához hasonlóan, természetesen őt is leginkább a Magyar Állami Operaház társulatában szeretném látni.”

Arra a felvetésre, hogy mit jelent az esemény Budapestre érkezése az MTE és a magyar táncművészet számára, Nagy Tamás úgy fogalmazott, hogy a Grand Audition Budapest, akárcsak az idén novemberben megrendezésre kerülő Budapest Ballet Grand Prix nemzetközi balettverseny arra remek alkalom, hogy a magyar balett erejét és a hazai tánckultúrát bemutatva, azokat a világ táncéletének vérkeringésébe integrálja.

 

Megszakítás