Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Pándi Dóra az MTE új könyvtárvezetője

By 2023.04.25.No Comments

Pándi Dóra három hónapja a Magyar Táncművészeti Egyetem könyvtárvezetője. Már egyetemi tanulmányai alatt is könyvtárakban dolgozott, tehát valóban elhivatott a szakma iránt. Precízen vezeti a kölcsönzéseket, értesíti a lejárati határidőkről az olvasókat, intézi a hosszabbításokat… Emellett persze ellátja a könyvtárvezetői feladatokat és elárulta, rengeteg tervvel és nagy lelkesedéssel vágott bele a munkába.

A fiatal könyvtárvezetőt arról kérdeztük, milyen céljai vannak a Vályi Rózsi Könyvtár, Levéltár és Tánctudományi Kutatóközpont  fejlesztésével kapcsolatban.

„Most, hogy átvettem a könyvtárat, az első pár hónap azzal telt, hogy felmérjem, hol tart most a könyvtár. Pontosan látnom kell, mik azok a jó dolgok, amik már megvannak, miket érdemes megtartani és mi az, amin esetleg érdemes változtatni. Célunk, hogy növeljük a látogatottságot, ezért szeretném, ha felhasználóbarát, kellemes környezet alakulna ki a könyvtárban.”

Az MTE könyvtára hármas funkciót lát el: nyilvános könyvtár, felsőoktatási szakkönyvtár és gimnáziumi közoktatási könyvtár is, így természetesen vannak bizonyos szabályok, törvények, melyeknek meg kell felelni. Azonban cél a népszerűsítés és a fejlesztések. A könyvtárvezető betekintést engedett néhány konkrét tervbe is.

„Elsődleges célunk a dokumentumok RFID-del ellátása és ezzel együtt az elektronikus kölcsönzés bevezetése, mert jelen pillanatban a kölcsönzések kizárólag papíralapon zajlanak. Ez az első lépcső, ha ez megvalósul, akkor nekiláthatunk a digitalizálásnak is. Szeretnénk a szakdolgozatokat valamilyen formában digitálisan elérhetővé tenni. Hosszú távú tervek között szerepel az audiovizuális anyagok digitalizálása, metaadatokkal való ellátása és ezek elhelyezése egy adatbázisban. A könyvtárnak temérdek mennyiségű hagyatéka van, amit neves táncművészektől kaptunk. Ennek feldolgozása komoly, de még előttünk álló feladat, amit szintén szeretnénk megvalósítani.”

Dóra ugyan csupán három hónapja tevékenykedik az egyetem könyvtárában, de ilyen rövid idő alatt is tapasztalta, hogy a hallgatók nagyon hálásak a segítségért.

„Próbálok hozzájárulni ahhoz, hogy a hallgatóknak megmutassam a különféle információkeresési technikákat. Fontos, hogy ezeket a készségeket elsajátítsák, mert később a tanulmányaik során és az életben egyaránt tudják majd használni.”

Az MTE könyvtárában napi hat órában immáron hét számítógép áll a hallgatók rendelkezésére, így van lehetőség többek között irodalomkutatásra, de adatbázisok böngészésére is.

Pándi Dóra arra bátorítja a hallgatókat, forduljanak hozzá bizalommal. A fiatal könyvtárvezető kész minden kérdésre megtalálni a választ és könyvtárvezetőként segíteni mindabban, amiben tud.

Megszakítás