Skip to main content
EgyetemHírekKiemelt

Az Egyetem után az élet színpadán bizonyíthatnak

By 2024.05.22.No Comments

A Táncművész szak Színházi tánc szakirány végzős hallgatói június 7-én és 8-án adják elő vizsgakoncertjüket a Nemzeti Táncszínházban. A tehetséges évfolyam tagjai és mesterei természetesen minden érdeklődőt nagy szeretettel várnak az előadásokra. Aki esetleg kevesebbet tud a Magyar Táncművészeti Egyetemnek erről a viszonylag új képzéséről és a végzős évfolyamról, a következő interjúcsokorból tájékozódhat a képzésről és a hallgatók véleményét is megismerheti.

Végh Krisztina évfolyamvezető balettmesterrel, Kósa Roland mesterrel és két végzős hallgatóval, Rozsovits Johannával és Puczkó-Smith Leventével beszélgettünk.

Elsőként arról kérdeztük a Magyar Táncművészeti Egyetem két tehetséges hallgatóját, hogy hol tart a felkészülésük a vizsgakoncertre és milyen érzésekkel várják azt a fontos eseményt, amely zárófellépése az egyetemi éveknek, egyben felütése táncművész pályafutásuknak.

Rozsovits Johanna – Fotó: Andrea Paolini Merlo

Rozsovits Johanna elmondta, úgy látja, hogy a vizsgakoncert komoly mérföldkő az életükben.

„Vegyes érzések kavarognak bennem, egyszerre vagyok izgatott és kicsit szomorú is. Nagyon várom, hogy ismét színpadra állhassak társaimmal és egy fantasztikus produkciót adhassunk majd elő, azonban elszomorít a gondolat, hogy ez lesz az utolsó alkalom, amikor osztályként, évfolyamként léphetünk fel.”

Puczkó-Smith Levente, aki nemrég a Tánc világnapja alkalmából rendezett ünnepségen szép elismerésben részesült, amikor Roboz Ágnes-díjat vehetett át 2024 egyik legjobb végzős hallgatójaként, a koreográfia alakulására hívta fel a figyelmet:

„Sokat dolgozunk még a koreográfiákon, viszont szépen haladunk előre, már majdnem minden színpadképes. Öt különböző koreográfiával készülünk, modern, musical és jazz táncstílusokkal.

Természetesen nem lehet elmenni amellett sem, hogy az egyetemi évek lezárulnak. Kézenfekvő a kérdés, hogy érezték magukat hallgatóként a Magyar Táncművészeti Egyetemen? Johanna annak a meggyőződésének adott hangot, hogy nem volt könnyű, de megérte a Magyar Táncművészeti Egyetemen tanulni.

„Bevallom, nem volt könnyű. Az egyetem minden szempontból megerősített, mind fizikailag, mind emberileg. Rengeteget tanultam a kitartásról és a kemény munkáról, amit megkövetel ez a szakma. Határaimat nem ismerve ugrottam meg a nehezebbnél-nehezebb kihívásokat.”

Puczkó-Smith Levente – Fotó: Andrea Paolini Merlo

Levente már kicsit előretekintett.

„Nagyon nehéz lesz kiszakadni az összeszokott közösségből, az egyetemi mindennapokból. Bár a vizsgakoncert a búcsút is jelenti, a kapcsolat megmarad az évfolyamtársakkal és a mesterekkel is.”

Mindkét hallgató kedvelte az évfolyamát, a társakat.

„Elképesztően hálás vagyok, hogy ilyen csodálatos és kétségkívül karakteres emberekkel dolgozhattam együtt. Ők a második családom és nagyon fognak hiányozni a mindennapjaimból – hangsúlyozta Rozsovits Johanna.”

És mit tartogat a jövő? Reméljük, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem Táncművész szak színházi tánc szakirány végzős hallgatóinak szép szakmai előremenetelt. Sokan közülük kaptak már ajánlatot, ahogy Puczkó-Smith Levente is.

„Nagyon örülök a Győri Balett ajánlatának, valójában még nem is igazán fogtam föl, mindez mit jelent. Magammal szemben számos elvárásom van, szeretnék sok mindent elérni a karrierem során. Várom, hogy belelendülhessek a munkába és az együttesnél újabb és újabb tapasztalatot gyűjthessek.”

Rozsovits Johanna – Fotó: Andrea Paolini Merlo

Rozsovits Johanna bizakodó a jövőjét illetően, mesterei véleménye alapján erre minden oka megvan.

„Egy kortárs modern társulatnál szeretnék elhelyezkedni, ezt a stílust érzem a legközelebb magamhoz – mondta Johanna.”

Végh Krisztina, Harangozó Gyula-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, évfolyamvezető balettmester így beszél az évfolyamról.

„Amikor két éve megbíztak a Színházi tánc évfolyam vezető balettmesteri munkájával, bevallom óriási kérdőjel volt bennem. Aztán arra gondoltam, ez a feladat óriási kihívás számomra és ebben már gyakorlott vagyok, az életem minden területén. A másik kérdés, ami foglalkoztatott, hogy tudok bármit is elérni egy két éve balettot tanuló kamasz csapattal, ráadásul ebből hét fiúval? Nagyon kellemes meglepetés ért, amikor láttam, hogy 17 különböző egyéniséget, tehetséges fiatalt kaptam, akikkel hamar összhangba tudtam kerülni. A januári Képesítő vizsgán csúcsra futottak, úgy a klasszikus balettben mint a többi tárgyban!

Ez az évfolyam egy jó csapat, nagyon sikeresen tudnak együtt dolgozni, büszke vagyok rájuk! Remélem, sok mindent át tudtam adni nekik abból, amit tanultam mestereimtől és tapasztaltam. Bízom benne, ebből egy pályafutáson át „táplálkozhatnak” majd.”

Kósa Roland, az MTE Társastánc-és Divattánc Tanszék művésztanára így nyilatkozott.

„Fantasztikus érzés volt ezzel az évfolyammal dolgozni és kísérni őket az úton. A társastánc világából már ismertük egymást több hallgatóval és

az évek alatt úgy összeállt a tudásszint, hogy számomra külön büszkeség a képesítő vizsgán nyújtott teljesítményük, amely az egyetem történetének egyik legszínvonalasabb társastánc produkciója lett.

Forró latin ritmusok, magas technikai minőség és igazi szenvedély szólalt meg a színpadon, mellyel az évfolyam örökre belopta magát a szívembe, egyben példaként szolgálnak a hallgatók az alsóbb évfolyamok számára is. Sok sikert kívánok nekik a jövőben!”

Végh Krisztina mesternő külön felhívta a figyelmet arra, hogy a június 7-én és 8-án a Nemzeti Táncszínházban látható vizsgakoncert különleges előadás lesz, mert az Egyetemnek ez a viszonylag új szakiránya nagyon színes előadói palettával rendelkezik. Az előadás rengetegféle táncstílust vonultat fel, miközben – mivel a hallgatók éneket és színész mesterséget is tanultak – nem csupán a tánc miatt lesz izgalmas az előadás. Ennek eredményeként a közönség egy különleges, stíluskavalkáddal teli estét láthat majd, miközben megcsodálhatja a hallgatók sokszínűségét, tehetségét.

Minden végzős hallgatónak sok sikert kívánunk a vizsgakoncerthez és utána a táncművész pályához.

Fotó: Csillag Pál

A Magyar Táncművészeti Egyetem Táncművész szak – Színházi tánc szakirány végzős hallgatói:

Agárdi Márk, Borbély Szabolcs, Csató Málna, Farsang Karina, Győrfi Erik, Hege Anna, Kopiás Konrád, Kőhler Kitti, Lévai Barnabás, Lovas Emma, Molnár Csenge, Ordasi András, Pető Boglárka, Puczkó-Smith Levente, Radványi Fanni, Rozsovits Johanna és Szénási Dolli.

Évfolyamvezető mester:

Végh Krisztina

Az évfolyamot oktató mesterek:

Barna Mónika, Baráth Károly, Bokor Attila, Csere Zoltán, Farkas Gábor, Hajszán Kitti, Juhász Zoltán, Kalmár Attila, Kósa Roland, Mészáros Máté, Oláh Nóra, Szőllősi Krisztina és Radóci Lilla.

Címlapfotó: Puczkó-Smith Levente – Fotó: Andrea Paolini Merlo

Megszakítás