Skip to main content
EgyetemHírekKiemelt

Kovács Ilona előadása egy bécsi zenetudományi workshop-konferencián

By 2024.05.25.No Comments

Dr. Kovács Ilona, az MTE Művészetelméleti Tanszékének vezetője 2024. május 17-én a bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetem (Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien) egésznapos workshop-konferenciáján képviselte a Magyar Táncművészeti Egyetemet.

A “Historical Perspectives on Musical Commissions” tematikájú eseményen a nemzetközi muzikológia jeles képviselői vettek részt Ausztriából, Magyarországról, Németországból, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból. A témák a 18. század elejétől napjainkig, Európától Észak-Amerikáig terjedtek.

A konferencia keynote speaker-e Louis K. Epstein amerikai zenetörténész volt. Expozéja után kerültek sorra az egyes előadások, melyek időtartama maximum 15 percben volt meghatározva.

Elisabeth Reisinger (a konferencia szervezője), Kovács Ilona és Louis K. Epstein

Magyarországot ketten képviselték: Németh Zsombor a Zenetudományi Intézetből, aki Bartók Béla megrendelésre, zenei versenyekre és kérésekre komponált műveit ismertette, valamint Kovács Ilona, a Magyar Táncművészeti Egyetemről. Előadásának témája – The Creative Process of Ernst von Dohnányi’s American Rhapsody (op. 47)” – Dohnányi Ernő munkásságának egy megrendelésre írott kompozíciójával, az Amerikai rapszódia (op. 47) keletkezéstörténetével és elemzésével foglalkozott. A komponálás munkafázisainak ismertetése során kiemelten fontos szerepet játszott két kontratánc említése is, rávilágítva ezzel az előadott téma és a tánc közötti kapcsolatra, azoknak az alkotói folyamatban betöltött szerepükre.

A nemzetközi workshop-konferencia leírása az alábbi linken olvasható:

A nagy presztízsű nemzetközi zenetudományi konferencián való részvétel nemcsak a Magyar Táncművészeti Egyetem jó hírét öregbítette, hanem a jövőbeli nemzetközi kapcsolatok bővítését is szolgálja.

 

 

Megszakítás