Skip to main content
Hírek

A Magyar Táncművészeti Egyetem VIII. nemzetközi tánctudományi konferenciája

By 2022.05.11.június 19th, 2022No Comments

A Magyar Táncművészeti Egyetem 2022. május 6–7-én rendezte meg Tánc a változó világban címmel VIII. nemzetközi tánctudományi konferenciáját.

Az eseményre 48 előadó jelentkezett, a program része volt két műhelymunka-bemutató (workshop) és egy kerekasztal beszélgetés a Harangozó-Mandarin projektről, ahol Sebestény Katalin professor emerita és Turi Sándor egyetemi docens idézték fel a projekt megvalósítását, aminek keretében az 1956-os alapművnek, a nemzeti balettrepertoár kincsének megőrzése valósult meg. A moderátor Gara Márk volt.

A két nap alatt a plenáris előadások és a tíz szekcióba sorolt prezentációk érintették a tánc művészetelméleti, pedagógiai, pszichológiai, antropológiai vonatkozásait, kitértek tánc- és zenetörténeti kutatási témákra, valamint foglalkoztak formai elemzéssel és a digitális technológia lehetséges alkalmazási területeivel a tánc kutatásában és oktatásában. A konferencia kísérő eseményeként az MTE keretében első alkalommal került megrendezésre tudományos diákköri megmérettetés, amelyen három hallgató nyerte el a lehetőséget, hogy az MTE-t képviselje a következő Országos Tudományos Diákköri Konferencián.

A konferencia kiemelkedő színvonala jól mutatja azt a töretlen fejlődést, amelyet a gyakorlati műhelyként indult intézmény járt be az egyetemmé válás útján. A hivatásos táncművészek képzési hagyományának őrzése és az új pedagógiai módszerek eredményeinek felmutatás mellett a konferencia az egyetem tevékenységének tudományos oldalát jelenítette meg, a tudomány eszközeivel képviselve az alkotói folyamatokat, mint társadalmi jelenséget.

Megszakítás