Skip to main content
Hírek

A tánc szeretetének ünnepe

By 2022.03.06.június 19th, 2022No Comments

A Magyar Táncművészeti Egyetemen hetek óta komoly készülődés zajlott, hiszen 2022. március 5-én került megrendezésre a háziverseny döntője. Nagy szó ez, főképp azért, mert a vírushelyzet enyhülése miatt végre nem online, hanem jelenléti rendezvényen vehettek részt az érdeklődők és a hallgatók. Az esemény régi és értékes hagyomány az intézményben, minden évben nagy lelkesedés kíséri – idén sem volt ez másként. Teltházat vonzott az esemény, a szülők és érdeklődők egész tömege gyűlt össze szombaton az egyetem Ifj. Nagy Zoltán Színháztermében.

A fellépők tudásuk és tehetségük legjavát mérették meg egymás között. A verseny remek lehetőséget kínál, hogy tanulmányaik folyamán visszajelzést kapjanak munkájukra. Három korcsoportban mérkőzhettek meg egymással a több fordulóban megszervezett versenyen. Az elő- és középdöntők az elmúlt hét során a balett-termekben történtek, majd szombaton a színpadi döntő következett, ahol a legkiforrottabb produkciók kerülhettek a zsűri elé. A tizenhárom tagú zsűri elnökének Szakály György mestert kérte fel az egyetem, mellette pedig kiváló független művészek dolgoztak. Fontos megemlíteni még, hogy a bizottságban helyet kapott a hallgatók képviselete is.

Fotók: Mészáros Csaba

Továbbá kitűnő alkalom ez arra is, hogy a fiatalok belekóstolhassanak a színpadi fellépés mesterségébe. A versenyzők dolga közel sem egyszerű, hiszen egy néhány perces produkcióban kell prezentálniuk tudásuk legjavát. Idén harminc szólót, klasszikus balett variációt mutattak be. A balettirodalom legnagyobb klasszikusaiból választottak – csak néhány példát említünk, hogy szemléltessük a háziverseny kínálatának színességét: Paquita, Csipkerózsika, Kalóz, A bajadér, A hattyúk tava, Giselle variációk. A cél, hogy a növendékekhez leginkább testhezálló előadás szülessen. Felkészítő mestereik mindvégig a nézőtéren izgultak értük.

A rendezvény első részének végén kivételes pillanatoknak lehettünk tanúi: Elisabeth Danailov, aki évek óta kíséri figyelemmel az MTE-n folyó munkát, idén is ösztöndíj támogatással járult hozzá a fiatalok tehetséggondozásához. Az egyetem három növendéke vehette át a kitüntető oklevelet az alapítótól: Balogh Márton, Szepsi Dóra és Dobra Janka. Mindhárom növendék megmutatta tehetségét a háziverseny keretein belül. Elisabeth Danailov fontosnak tartotta azt is kiemelni, hogy

a Magyar Táncművészeti Egyetem minden egyes növendékének és hallgatójának jár az elismerés, hiszen azzal, hogy felvételt nyertek az intézménybe, megtanulják, milyen az egész életen át tartó szenvedélyes munka és a vele járó töretlen kitartás.

Hangsúlyozta, hogy a nehéz időkben különösen fontos a balett szeretete, amely összetart mindannyiunkat. Meghatottan köszönte meg, hogy a támogatási lehetőség máig összekapcsolja őt a tánc világával. A díjjal a növendékek lelkesedéséhez és törekvéseik megvalósításához szeretne hozzájárulni.

A rendezvény második felében a csoportos számok következtek, ahol a klasszikus balett mellett már más formanyelvek is megjelentek, a swingtől a moderntáncig, sőt a színházi tánc II. évfolyam is fellépett az Aladdin című számmal.

A versenyt a koreográfus szekció zárta. Ennek keretében a hallgatók a saját maguk által komponált produkciókat mutathatták be. Alkotói fantáziájukat álmodhatták színpadra, itt mutatkozhatott meg leginkább egyéni kreativitásuk. Bebizonyosodott, hogy mint alkotók is rátermettek, akár magabiztosan reflektálnak jelenünkre. A vírushelyzet szülte maszkviselés megihlette a VIII. évfolyamos indulót, bátran beemelte ezt a momentumot a koreográfiába, amellyel a lányok bezsebelhették a koreográfus verseny első helyezését.

A versenyeredmények itt olvashatók, ezúton gratulálunk minden résztvevőnek és helyezettnek!

A háziverseny díjazottjai idén is abban a kitüntetésben részesülnek, hogy produkcióikat bemutathatják a nagyközönség előtt.

A Jövő csillagai című gálaműsor jövő héten, március 11-én lesz látható, méltó helyen, a Nemzeti Táncszínházban.

Szöveg: Varga Nóra

Megszakítás