Skip to main content
Blog

A táncosok táplálkozása – „Home office” körülmények közt

By 2020.03.31.január 30th, 2022No Comments

Táncosként a hétköznapi táplálkozás kivitelezése nem egyszerű feladat. A jelenlegi járványhelyzet okozta körülmények között pedig bonyolódik a helyzet, hiszen a heti akár 30 óra aktivitásod drasztikus mértékben lecsökkenhet.

Ebben kívánunk mi, dietetikusok a segítségedre lenni.

A legfontosabb feladat, hogy a számodra megfelelő energiamennyiséget meghatározzuk. Ebből tudunk következtetni olyan nagy tápanyagcsoportok napi javasolt beviteli mennyiségére, mint a fehérjék, zsírok és szénhidrátok. Továbbá a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlása is elengedhetetlen, mint pl. a B-vitaminok csoportja, C-, D-vitamin, kalcium, magnézium, vas…

Miért kell különbséget tenni a tanév közbeni és egy szünet alatti táplálkozás között?

A napi 5-6 óra táncóra nagy mennyiségű energiát igényel. Amennyiben az évek alatt egy megszokott rutin szerint étkezel, a jelenlegi kényszerpihenő alatt fontos változtatni az étkezéseden.

Hiszen a feladat, hogy a fizikai felépítésed, testösszetételed az optimális szinten tudd tartani.

Így általában – a megszokotthoz képest – csökkentett energiatartalmú étrendet célszerű követni a szünet alatt, ami a mostani fizikai aktivitásodhoz igazodik. Azonban ez az étrend ne sanyargató fogyókúra legyen, és különösen nem mindegy, hogy milyen nyersanyagokat fogyasztottál eddig – és ezentúl miket ennél.

Mire ügyelj?

  • Igyekezz otthon is meghatározott időpontokban gyakorolni és próbálni, így egyszerűbb ehhez igazítani az étkezéseidet!
  • Otthon törekedj a főétkezések meglétére, szükség szerint a kisétkezések ezeket egészítsék ki! Figyelem! Nem biztos, hogy szükséges a napi többszöri kisétkezés!
  • Ha nassolni támad kedved, próbáld ki, hogy gyümölcs- vagy zöldségféléket fogyasztasz először! Utóbbiakat nyugodtan eheted mártogatósokkal is, pl. uborkahasábokat joghurtos túrókrémmel.
  • A folyadékbeviteled meghatározó! Jellemzően vizet vagy cukrozatlan teákat fogyassz, és csak alkalmanként 100%-os rostos gyümölcsleveket, ennél is ritkábban cukros üdítőitalokat.

Vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd, hogy személyre szabott táplálkozási tanácsokkal segítsünk Neked!

 

 

Megszakítás