Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

„Ahol tartunk, ott tartunk, útközben vagyunk…”

By 2023.02.27.március 1st, 2023No Comments

A Magyar Táncművészeti Egyetem Moderntánc és Színházi tánc szakirányos hallgatói 2023. február utolsó hétvégéjén az egyetem ifj. Nagy Zoltán színháztermében két alkalommal, pénteken és szombaton is bemutatták Útközben című előadásukat.

Az estek során a Moderntánc szakos műsorszámok túlnyomórészt a félévi vizsgára készültek. Több mester dolgozott a hallgatókkal, akik a koreográfiákat is megalkották. A színházi évfolyamon a négy musical számot Barna Mónika mesternő koreografálta és készítette fel a diákokat, a hiphop koreográfiát Radóci Lilla állította össze. Emellett a hallgatók saját koreográfiái is színpadra kerültek, mindkét szakiránynál.

Fotók: Csillag Pál

Az előadás előtt Kalmár Attila, az MTE Moderntánc és Színházi tánc Tanszékének vezetője elmondta, hogy a bemutató célja többek közt szemléltetni a két szakirány közti különbséget, felvillantani, hol tartanak a hallgatók a képzés jelenlegi szakaszában. A Harangozó Gyula- díjas egyetemi docens azt is hangsúlyozta, milyen fontos, hogy a diákok színpadi szereplési lehetőséghez jussanak, így a színpadi jelenlét terén a lehető legrutinosabbak legyenek, mire kikerülnek az egyetemről.

„Csizmadia Tamással kezdtük szervezni az előadást és beigazolódott számunkra, hogy nagyon jó döntés volt színpadra vinni a koreográfiákat. Látszott, hogy a hallgatók mennyire ki tudnak teljesedni a színpadon, hihetetlen jó energiákat tudnak sugározni a közönség felé. Maximálisan meg voltam elégedve.”

A tanszékvezető köszönetet nyilvánított kollégáinak, a Moderntánc és Színházi tánc tanszék oktatóinak a gyerekekkel folytatott szinvonalas munkáért.

Az előadás után Csizmadia Tamás, a Moderntánc évfolyam évfolyamvezető balettmestere elárulta, a két szak külön készült fel. Az MTE oktatója rávilágított, hogy a modernszakos hallgatók szeptemberben kezdték el a munkát, tehát ez egy hosszú és alapos felkészülés volt, majd büszkén nyilatkozott a diákok fellépéséről és színpadi profizmusáról.

„Mindkét előadás alatt fantasztikusan teljesítettek a hallgatók. Nagyon örülök, hogy a pénteki fellépést követően ma is hozták az elvárt színvonalat. Nem voltak fáradtak, igazán profin álltak hozzá mindkét előadáshoz. Szerintem rettentően fontos, hogy érezzék a stabilitást és mi is meggyőzödjünk arról, hogy minden alkalommal „hozzák a szintet”, bármilyen napjuk van aznap.

Ahol tartunk, ott tartunk, útközben vagyunk és gőzerővel megyünk tovább!”

Az előadáson látott koreográfiák alkotói, betanítói, próbavezetői: 
Barna Mónika, Csizmadia Tamás, Szarvas Krisztina, Kósa Roland,  Kelemen Dorottya,  Kalmár Attila,  Lakatos János, Wéninger Dalma, Lőrinc Katalin, Kulcsár Noémi, Csere Zoltán, Radóci Lilla, Végh Krisztina 
A hallgatók akik saját koreográfiát készítettek:
Rozsovits Johanna, Buczkó-Smith Levente,Kótai Rozi, Bondor Málna, Mohácsi Bora,Kópiás Konrád Lukács

Kalmár Attila közérdekű információra is felhívta a figyelmet, amikor elmondta, hogy a Táncművész szakon 2023 szeptemberében induló Moderntánc és Színházi tánc képzés két szakirányának előkészítő éve együtt indul, és csak később válik ketté.

Az érdeklődőket az április 15-ei felvételin szeretettel várják az egyetem oktatói.

Megszakítás