Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Amanda Lana és Darai Tamás az MTE-n

By 2023.03.14.No Comments

Két neves vendég kezdte el február végén a vizsgakoncert III. részének próbáit a végzős balett évfolyammal a Magyar Táncművészeti Egyetemen. Az Amanda Lanával és Darai Tamással folytatott egyhetes intenzív munka, Jacopo Godani Moto Perpetuo című darabjának betanítása, a hallgatók számára élvezetes és tanulságos folyamat volt, mely megmutatta a társulati lét egy fontos szeletét is.

Amanda Lana Belo Horizonte-ban, Brazíliában született. Hétéves korában kezdett klasszikus balettet, ír szteppet és kortárs táncot tanulni, Miután 2012-ben részt vett a Youth America Grand Prix Nemzetközi Balettversenyen, meghívást kapott a monte-carlói Princess Grace Akadémiára, ahol 2013-ban kezdte meg hároméves professzionális képzését. A diploma megszerzése után 2016-ban csatlakozott a stockholmi Svéd Királyi Baletthez, ahol meghatározó koreográfiákban lépett fel. 2018 májusában a Dresden Frankfurt Dance Company tagja lett.

Amanda arra a kérdésre, hogy mit jelent számára a vendégoktatás, elmondta, nagyon sokat, mert egy új területen kell megmutatni tudását és átadni a tapasztalatait.

„Sok workshopot, foglalkozást tartunk, nem csak táncosoknak, idősebbeknek is, de ez az első alkalom, hogy egy ilyen nagy csoportot tanítok. Ez igazi kihívás a számomra, egyben kiválóan érzem magam. Sok munka, de szép munka is egyben. Nem csak én tanítok, sokat tanulok is a gyerekektől. Kicsit fel kell fedeznem magam, mert most derül ki, miként kell egy nagy és tehetséges csoporttal bánni. Amikor én voltam abban a szerepben, mint most a hallgatók, tehát a terem másik oldalán, akkor is azt gondoltam, hogy ez király. Ettől több lehetek! A mesterek változtattak rajtam, az ő meglátásaik alapján javítottam magamon.”

Amanda Lana hozzátette, kiváló benyomásai vannak a hallgatókról és valóban örül a közös munkának.

„Jacopo Godani egyik igen nehéz darabját tanítjuk, és ők gyorsan befogadják azokat a meglátásokat, amiket megfogalmazok. Be kell vallanom, volt egy olyan pillanat, amikor sírtam a próbán, mert négy nap alatt olyan messzire jutottunk. Ez nagyon megható volt számomra… Nagyszerű munkát végeztek a gyerekek.”

Amanda Lana egy hetet töltött az MTE-n, a munkát Darai Tamás folytatja a júliusi vizsgakoncertig.

Darai Tamás nem először járt a Magyar Táncművészeti Egyetemen, már csak azért sem, mert az intézményben végezte tanulmányait. Tamás 2012-ben csatlakozott a Zágrábi Horvát Nemzeti Színház Balettjéhez Irena Pasaric vezetésével, ahol első szólista lett. 2015-ben az Augsburgi Balettnél folytatta pályafutását, ahol kiváló művészekkel táncolhatott együtt. 2017 júniusától a Dresden Frankfurt Dance Company művésze, ahol Jacopo Godanival alkotott és tanulta meg sajátos kortárs mozgásrendszerét. Az utóbbi években szabadúszó művész, a Maribori Nemzeti Színház vendégszólistája.

– Két éve tartottam itt először ezt a kortárs balettkurzust. Amikor a Molnár Márta rektorasszonnyal beszéltem, hogy mikor tartsam ezt a kurzust, akkor említettem neki, hogy szerintem amellett nagyon fontos lenne, főleg a végzős kilencedik évfolyamnak segíteni , felkészíteni őket kicsit jobban az „életre”, arra, hogy viselkedjenek egy társulatban, miként álljanak a munkához. Szóval volt pár ötletem és később Gáspár Emese nagyon sokat segített abban, hogy mindebből közös munka legyen. Egy egész komplex tervet eszeltünk ki közösen a gyermekközpontúság jegyében. Azt a változást várom tőle, aminek eljött az ideje itt és a világban is, hogy még jobban és még többet segítsük a fiatal táncművészeket a balett-termen kívüli dolgokban is.

– Van rá igény, úgy látod? A fiatalok felől mi a visszajelzés?

– Mivel itt végeztem, nekem is megvoltak az emlékeim, hogy mi hiányozott, mi nem. Később jöttem rá már profi táncosként, hogy mit is lehetne még tanítani a gyerekeknek. Mert nem felejtettem el, mit gondoltam 19 évesen. A mostani végzős évfolyam talán ezért is hálás, mert amiben tudtam, segítettem. Például, hogyan írjanak egy motivációs levelet, miként fogalmazzanak meg egy társulatnak egy emailt és más hasonló dolgokat. A hallgatók azt mondják, ez nagyon hasznos volt. Szóval a visszajelzések jók. Emellett persze technikai és szakmai szinten próbáltam átadni mindent, amit kilencévnyi profi pályafutásom alatt magamba szívtam.

Azonban volt még egy fontos dolog, amit át akartam adni, a táncművészet emberi részét, hogy miként töltsük fel a fantáziánkkal, az érzelmeinkkel és a saját gondolatainkkal a táncot, hogy ne csak az üres technikát lássák a nézők.

A hallgatók elmondása alapján mindez remekül sikerült. Köszönjük, hogy Amanda Lana és Darai Tamás segítette és segíti a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak szakmai fejlődését.

Megszakítás