Skip to main content
Gimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Méltó ünnepi műsor – MTE Nádasi Ferenc Gimnáziuma és Kollégiuma  

By 2023.03.14.március 21st, 2023No Comments

1848 tavasza reménnyel köszöntött azokra, akik bíztak abban, hogy a hosszú elnyomás időszaka után jönnie kell egy igazabb és szabadabb világnak.

A műsorról készült film ITT megtekinthető.

A honfoglalás, az államalapítás óta a magyarság viszontagságos történelmi küzdelmei sorában 1848-49 a magyar nép nagy tette volt, hazánkra figyelt Európa, fiataljaink bátorsága példát mutatott más népeknek is.

Fotó: Hype

Március 15. jelkép lett, jelképe és szimbóluma nemcsak egyetlen tavaszi napnak, hanem az azt követő másfél esztendőnek, és a további magyar történelmi események szabadság-küzdelmének.

175 év választ el bennünket 1848 hőseitől, de a szabadságvágy, függetlenség, bátorság, hazaszeretet eszméje, az eszmék melletti határozott kiállás semmit sem változott.

Így érzik, így gondolják és bátran vállalják mindezeket mai ünnepi műsorunk fellépői is:

  • Kótai Liza, osztályos, II. balett évfolyamos tanulónk, saját koreográfiáját adja elő, melynek mottója a következő idézet is lehetne:

„Járok, kelek és vadászom…
Szabadság hej!
Az úgy sincs sehol a világon,
Csak a vadon erdőben,
Az árnyas hűs erdőben.”

  • A Pesti Magyar Színiakadémia első éves hallgatóival Harsányi Sulyom László, osztályfőnökük ismertette meg a 9 szarvasfiú történetét, a Cantata profanat – a Pogány kantátát, Bartók Béla egyik legcsodálatosabb művét. Maga Bartók fordította magyarra, román kolinda dallamok szövegéből, melyek saját gyűjtéseiből valók. Most a prózai részekből táplálkozva formálják meg a fiatalok saját „csodaszarvas legendájukat”. A gregorián zenétől, Kodály Székelyfonóján át próbálták belecsempészni előadásukba a szívüknek és lelküknek kedves dallamokat.
  • A Perényi Balázs osztályfőnök által vezetett osztály irodalmi műsorát közös kutatás előzte meg: korabeli dokumentumokból, levelekből, visszaemlékezésekből, illetve személyes ünnepi műsorélményekből merítkeztek.
    Szendrey Júlia, Petőfi Sándor, Jacob Julius von Haynau életeseményei, helyzetei, verssorai, mondatai elevenednek meg a színpadon. Műsoruk zenés betéteit Giuseppe Verdi, Muse, Midnight Oil, Rugly Csaba kompozícióiból állították össze.
  • Végül, Nagy Krisztina és Szaniszló Attila, akik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Fiatal Tehetségek Osztályának hallgatói, Brahms: négykezes átiratát adják elő.

 

Megszakítás