Skip to main content
A könyvtár és a kutatóközpont híreiGimnázium, kollégiumHírekKönyvtár

Az egyetemi könyvtár használatáról a járványhelyzet ideje alatt

By 2020.03.13.április 6th, 2020No Comments

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a 46/2020. (III.16.) Korm. r. 5.§ c) pont ca) alpontja szerint 2020. március 17-től tilos a közgyűjtemények látogatása, ezért a Vályi Rózsi Könyvtár, Levéltár és Tánctudományi Kutatóközpont helyben használata a rendelet visszavonásáig szünetel.

Az online szolgáltatások (honlap, hosszabbítás e-mailben) folyamatosak.

Felhasználóink figyelmébe ajánljuk honlapunk alábbi aloldalait, melyekről sok online forrás, illetve szolgáltatás ingyenesen elérhető akár otthonról is:
– Internacionális, országos és budapesti KATALÓGUSOK, ADATBÁZISOK
– REPERTÓRIUMOK, BIBLIOGRÁFIÁK
– A Vályi Rózsi Könyvtárba járó NYOMTATOTT FOLYÓIRATOK ONLINE VÁLTOZATA
– Ingyenesen elérhető ONLINE FOLYÓIRATOK
– DIGITÁLIS KÖNYVTÁRUNK (PDF és WORD dokumentumok)
– DIGITÁLIS KÖNYVTÁRAK itthon és a nagyvilágban

Az előfizetett adatbázisok közül 2020. április 16-ig az ország területéről bárhonnan elérhető az Arcanum Digitális Tudománytár. (A nyilvános időszak alatt a felhasználók tartalmakat letölteni nem tudnak. Egyszeri regisztrációval azonban egy-egy oldal letöltésére lehetőség nyílik.)

Az MTVA, a NAVA és az oktatást támogató kormányzati intézmények 3 egyszerű lépésben igyekeznek a felhasználókhoz eljuttatni az oktatási tartalmakat a digitális oktatásra történő átállás keretében:
1. A közmédia csatornáján (M5) oktatási célú és felhasználású tartalmakat sugároz.
2. A mediaklikk.hu ezeket a tartalmakat párhuzamosan azonnal elérhetővé és visszajátszhatóvá teszi.
3. A nava.hu feldolgozza az oktatási célú tartalmakat, majd téma szerint csoportosítva eljuttatja az oktatást támogató intézményeknek. Ezzel egyidejűleg ezen az oldalon szabadon hozzáférhetők a nava.hu-n található oktatási tartalmak minden felhasználó számára: https://nava.hu/tematikus/oktatas/

A többi előfizetett adatbázis használatára az egyetemen kívülről egyelőre nincs lehetőség.

Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum (OPKM) 2020. március 18-án elindította Skype-könyvtáros szolgáltatását. Az OPKM neve a Skype-on: Tájékoztatás OPKM

Amit szolgáltatni tudunk:

  • Szakirodalmi adatbázisunk (katalógusunk) jelenleg 24.020 pedagógiai forrás teljes szövegű elérhetőségét ismeri (és további ezer más jellegű forrásét).
  • Ezek nem egyszerű internetes kereső által adott találatok, hanem szakirodalmi források.
  • Adatbázisunk önállóan is használható, de a Skype-on keresztül tudunk segíteni a legmegfelőbb és elérhető források megtalálásában.
  • Adatbázisunk bibliográfiát is tud készíteni. Annak használatában is segítünk.
  • Emellett törekszünk a más adatbázisokban, felületeken fellelhető minőségi  pedagógiai források megtalálását is támogatni.

A Skype szolgáltatás keretében többféle kommunikációs lehetőséget nyújtunk (a kapcsolatfelvételkor Ön döntheti el, melyiket választja):

  • képernyőmegosztással támogatott katalógushasználat,
  • videóhívás,
  • hanghívás,
  • csevegés (chat).

 

Megszakítás