Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Az MTE adta az Educatio ritmusát

By 2023.01.16.No Comments

Véget ért az Educatio Oktatási Szakkiállítás, amelyen a Magyar Táncművészeti Egyetem standján is rengeteg látogató fordult meg. Az érdeklődők kérdéseket tehettek fel és közvetlen benyomásokat szerezhettek az egyetemről, valamint a standon bemutatott fellépéseket látva kicsit megismerhették a táncművészet varázslatos világát.

Az egész egyetem megmozdult az Educatio oktatási szakkiállítás apropóján, amelyen a Magyar Táncművészeti Egyetem oktatói, hallgatói minden érdeklődőnek bemutatták a világszinten is unikális intézmény képzéseit. Emellett az MTE folyamatos fellépései a színpadként is működő kiállítói standon valóban kiugróan sikeresek voltak.

A háromnapos kiállítói jelenlétben az egyetem szinte minden munkatársa részt vett, a rektortól, Fodorné Molnár Mártától a növendékekig. Az eseményeket a helyszínen, Bartha Zsófia, a Magyar Táncművészeti Egyetem művészeti menedzsere fogta össze, aki az oktatási szakkiállítás végén így értékelte a fiatalok ezreit – akik sok esetben a szüleikkel érkeztek – megmozgató  eseményt és az MTE részvételét.

Hogyan készültetek az MTE megjelenésére az Education?

Második alkalommal vettünk részt az Educatio kiállításon. Az egyetem életébe tavaly tavasszal kapcsolódtam be és a 2023. évi eseménynaptár kialakításakor már akkor felhívták erre a programra a figyelmemet a munkatársaim. Alapvetően könnyű dolgom volt, mert tapasztalt kollégák segítették a munkát, akikkel egyértelműen sikerre vittük a megjelenést. Mindenki kivette a részét a szervezésből. A kiállítást  a néptánc szakirány végzős hallgatói nyitották meg, a standunkon óránként fellépők gazdagították a programot, amit mi nem oldottunk meg annyival, hogy minden napra ugyanazt kínáltuk, minél több növendéknek és hallgatónak adtunk lehetőséget megmutatkozni. Ebben komoly támogatást nyújtva működtek közre az Audiovizuális Stúdiónk technikusai, míg az érdeklődőknek a Tanulmányi Osztály kiváló munkatársai segítettek eligazodni az intézmény képzései között. Emellett, hogy első kézből is jusson információ, minden nap volt kint hallgató, akik személyes tapasztalatok alapján számoltak be a lehetőségekről és mutatták meg emberi oldalát a színpadi csillogásnak.

Hogy fogadták az MTE jelenlétét a fiatalok az Education?

Kellemes csalódásként. Még mindig kevesen tudják, hogy nálunk nem csak kiváló balerinákat képeznek, hanem magas szinten oktatunk néptáncot, moderntáncot, színházitáncot, társas- és divattáncot! Minden fellépést nagy figyelem övezett, de az egyik legsikeresebb produkciónk a kiállításon szombaton a hastánc volt…

A szinte óránkénti, sok esetben közös tánccal végződő fellépések mennyire voltak sikeresek? 

Mindig “teltház” volt a standunk környékén és örömmel láttuk, hogy a közönség nagy részének keze-lába mozgott ütemesen a ritmusra, ráadásul az izzadtságcseppeket is nagy tapssal értékelte. A táncházba sem kellett sokat invitálni a nézőket, beálltak maguk is. A jó zene, a jelmezes fiatalok könnyen meggyőzték azokat is, akik kicsit bátortalanabbak voltak.

Csak kíváncsiság, de mennyien tudnak táncolni a fiatalok közül? 

Ez nem pontosan mérhető egy ilyen rendezvény alkalmával, de öröm volt látni, hogy sokan bekapcsolódtak a közös táncba és voltak köztük olyanok, akiken látszott, hogy képzettebbek. Azonban magam is támogatom, nyissunk a világ felé, hogy az emberek találjanak rá a táncra, mint a művészet és a mozgás adta örömre. Motiváló, hogy minél többen az évezredek óta velünk élő táncművészeten keresztül kapjanak tartást, szórakozást vagy éppen életcélt.

Miért lehet fontos az MTE számára egy ilyen megjelenés? 

Társadalmi tudatosítás és ismertségnövelés. Tulajdonképpen PR. Fontos, hogy felhelyezzük magunkat a térképre és híre menjen a tapasztalati élménynek. Európában három olyan intézmény van, amely táncművész diplomát ad, ebből az egyik mi vagyunk. Ezt büszkén és méltó módon kell képviselnünk.

A többi egyetem vezetői, munkatársai odajöttek az MTE standjához? 

Igen, hogy halkítsuk le a zenét… (nevet – a szerk.). A viccet félretéve: Tiszteletét tette nálunk több intézményvezető és rendezvényszervező is. Közreműködtünk Tik-Tok videóban, rögtönöztünk viseletbemutatót és a reprezentációs ajándékokért kitölthető kvíz is vonzó volt sokak számára. Tulajdonképpen ez egy találkozási pont és PR-esemény is egyben, ami kicsit kötetlenebb formában hozza össze és tereli mederbe az egyivásúakat, miközben a fiataloknak nagy erővel mutatja meg, hogy a táncművészet egy csodálatos szakma.

 

Megszakítás