Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

By 2023.01.15.No Comments

A tavalyinál jóval nagyobb érdeklődés mellett, több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott január 14-én a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.

A szombati felvételin nagy volt nyüzsgés az MTE csodálatos zuglói campusán. Jó volt látni a sok izgatott és kíváncsi gyermeket és az érdeklődő szülőket. A megnövekedett felvételizői létszám nagyjából felét adták a balettművész előkészítőre érkező 12 évnél nem idősebb gyermekek, és kicsit több mint a felét a moderntánc és színházi tánc szakirány iránt érdeklődők, akik nem lehettek idősebb 16 évesnél.

Fotók: Falcz Zsófia

Fodorné Molnár Márta, egyetemi tanár, az MTE rektora elmondta, hogy „a tavalyinál fokozottabb érdeklődés azért is fontos, mert így nagyobb a merítés. Emellett azonban igazán örömteli volt, hogy a felvételire érkező gyermekek között sok volt az ügyes, tehetséges fiatal, ami erős évfolyam indítását teszi lehetővé.”

A rektor megjegyzete, annak ellenére, hogy a felvételt nyert gyerekekkel már egy erős osztály indítható, lesz még egy felvételi kör, így azok is lehetőséget kaphatnak a bejutásra az MTE felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész szakirányon, akik ezúttal nem tudtak itt lenni, mert lemaradtak vagy nem értesültek a lehetőségről. A második felvételi körre várhatóan tavasszal, április végén, május elején kerül majd sor, erről hamarosan pontosan tájékoztatja az egyetem az érdeklődőket.

Ahogy arról korábban írtunk: Az összesen kilencéves balettművészképzés a hivatásos táncművész pályára készít fel, ebből az első hat év az előkészítő, melyet három év felsőoktatási alapképzés követ, ami egyetemi BA-oklevéllel zárul. Ide elsősorban azok a lányok és fiúk jelentkezhettek – és majd jelentkezhetnek a tavaszi második felvételi körre is -, akik a 2022/23-as tanévben fejezik be az általános iskola 4. osztályát és nem idősebbek 12 évesnél.

A növendékek a mindennapos (rendszeres színpadi fellépéseket is magába foglaló) szakmai gyakorlati képzéssel párhuzamosan közismereti tanulmányaikat az egyetem nyolc osztályos Nádasi Ferenc Gimnáziumában végzik. A Columbus utcai campuson igény esetén kollégiumi elhelyezést tudunk biztosítani és az egyetem az étkezés költségeihez is hozzá tud járulni.

A moderntánc és színházi tánc szakirányra elsősorban azok a lányok és fiúk jelentkezhettek, akik a 2022/2023-as tanévben fejezik be az általános iskola 8. osztályát, illetve ennek megfelelő tanulmányaikat, és nem idősebbek 16 évesnél. Ez az osztály az előkészítő évfolyamok idejére most közösen indul: BA felvételi a színházi tánc szakirányra 2024-ben, a moderntánc szakirányra 2025-ben lesz.

További információk: https://mte.eu/felveteli-tajekoztato-a-2021-februar-1-jen/felsofoku-elokeszito-szakmai-kepzesek/
Kérdések, információk: gonczi.renata@mte.eu

Megszakítás