Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Az MTE növendékeinek beszámolója a Prix de Lausanne nyári kurzusáról

By 2023.09.20.No Comments

Kócsó Dóra és Bajusz Levente, az MTE klasszikus balett szakirányának VI., illetve VII. évfolyamos növendékei július 5-12. között részt vettek a Prix de Lausanne kurzusán. A két tehetséges fiatal élményekkel tele tért vissza a svájci városból, egy héten keresztül neves mesterek keze alatt dolgoztak és tanultak.

A kurzus során Cynthia Harvey, Clairemarie Osta, valamint Lakey Evans-Peña mesterek óráin gyarapíthatták tudásukat a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei.

“Nagyon hálás vagyok, mert lehetőségem volt részt venni a kurzuson, fantasztikus élményre és tapasztalatra tettem szert.” – írta beszámolójában Kócsó Dóra. Bajusz Levente szintén hálával és élményekkel tele számolt be a kurzus eseményeiről és az ott megélt pillanatokról:

“Volt lehetőségem megismerkedni velem egyidős táncosokkal a világ minden tájáról. Nagyon elhivatottnak érzem magam a tánccal kapcsolatban, de az, hogy egy ilyen közegben lehettem egy hétig, még több motivációt adott.”

Dóra és Levente minden napot balettórával indított, ahol a mesterek külön súlyt fektettek a felső test használatára, továbbá a szép, lágy kargyakorlatokra. Elmondásuk szerint az órák mindig jó hangulatban teltek.

“Tanultam új lépéseket is, nagyrészt ugrásokat, amelyeket ott helyben kellett megértenem és jól kiviteleznem. Az első pár napban a spicctechnika is hangsúlyt kapott, ott táncosabb gyakorlatokkal tanultunk” – számolt be Dóra.

A képzés diákjai a balettórák mellett classical coaching elnevezésre hallgató órán vettek részt, ahol egy-egy személyre 5-6 percet fordítottak a kurzusvezetők. Kócsó Dóra elmondta, ez arra volt elég, hogy eltáncolhassák egyszer a saját variációjukat, majd javítsák a hibákat.

“A mesternő azt várta el tőlünk, hogy az előző napi instrukciókat másnap már kijavítva vigyük magunkkal az órára, illetve azt tanácsolta, hogy írjuk le a korrekciókat egy füzetbe és olvassuk át.”

Dóra szavaihoz Levente hozzátette:

“Nekem hasznos volt ez a módszer, mert már a leírásától is megmaradtak a fejemben az instrukciók, így gyorsabban tudtunk haladni a variációmmal.”

A lausanne-i nyári kurzus részét képezték a modern órák is, ahol új technikával ismerkedtek meg az MTE növendékei, mely nem volt más, mint a Horton technika.

Emellett a képzésen kétszer rendeztek kérdezz-felelek beszélgetést, ahol a mesterek beszéltek karrierútjukról, tanácsokkal látták el a résztvevőket, valamint magáról a Prix de Lausanne-ról is megtudhattak érdekes információkat. A kurzust az utolsó nap előtt egy Genfi-tavi hajózás zárta.

Bajusz Levente nemcsak szakmailag fejlődött, de a nyelvtanulásban is sokat adott neki a svájci kurzus, ugyanis egy éve tanul görögül, a képzésen pedig lehetősége nyílt ezt kamatoztatni.

“Már egy éve, hogy elkezdtem görögül tanulni, és most beszélgethettem egy nagyon kedves görög kurzustársammal. Nagyon sok szép emléket szereztem, és soha nem fogom elfelejteni.”

Megszakítás