Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Kalmár Attila a 2023/2024-es tanév terveiről

By 2023.09.18.szeptember 20th, 2023No Comments

A Magyar Táncművészeti Egyetemen javában megkezdődött a 2023/2024-es tanév, tele új tervekkel, célokkal és kihívásokkal. Kalmár Attila Harangozó Gyula-díjas egyetemi docens, az MTE Moderntánc és Színházi tánc Tanszékének vezetője a tanév elején arról számolt be, milyen változások várhatók a tanszéken, és beszélt a kilátásban lévő képesítő vizsgákról is.

A tanszékvezető elmondta, hogy Csizmadia Tamással – aki a modern évfolyamvezető balettmestere – együtt alkották meg a modern évfolyam idei tanévének tervét. A hallgatók negyedik évüket kezdik az intézményben 2023-ban, így a képesítő vizsgájukra a következő tanévben kerül sor. Kalmár Attila kiemelte a képzés előnyeit, és előrevetítette az ötödik év tervezetét is.

„A duális képzés vívmánya, hogy a hallgatók gyakornokként tudnak részt venni professzionális együttesek munkájában. Ez az ötödik év első féléve, majd utána az ötödik év második féléve előtt, tehát januárban elkezdjük a felkészülést a vizsgakoncertre.”

Kalmár Attila ezután abba is beavatott minket, hogy szeptember első két hetében érkezik Schumicky Endre, aki 2013-ban végzett a Magyar Táncművészeti Egyetem Klasszikus Balett szakán, és hosszú éveken át Európa egyik vezető társulatánál, a GöteborgsOperans Danskompaninál táncolt, mesterkurzus keretében tanít kortárs tánctechnikákat és repertoárt a modern évfolyamnak. Az első két hét után elindul az órarendi oktatás, és mellette elkezdenek próbálni Feledi Jánossal.

Kalmár Attila elmondta még, hogy a tervek között további mesterkurzusok is szerepelnek, szeretnének olyan társulatokkal együtt dolgozni, mint a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett, a GG Tánc Eger, a Kecskemét City Balett, a Duda Éva Társulat, a Frenák Pál Társulat, a Közép-Európa Táncszínház vagy a Pataky Klári Társulat.

„Az a tervünk a Tamással, hogy az év folyamán mesterkurzus-szerűen egy-két napra meghívunk olyan együtteseket, olyan koreográfusokat, együttesvezetőket, valamint együttesvezetők mellett dolgozó koreográfus asszisztenseket Magyarországról, akik potenciális felvevő piacai lehetnek a végzett táncosoknak. Szeretnénk, hogy ők tartsanak kurzust, ismerjék meg a hallgatókat, és esetleg már a vizsgakoncertre is elkezdhetik felvázolni az elképzelésüket.”

Végül az MTE Moderntánc és Színházi tánc Tanszékének vezetője kitért a színházi tánc szakirány negyedéves hallgatóira, akik képesítő vizsgát tesznek 2024. január 27-én, majd a tanévet a vizsgakoncertjükkel zárják.

„A vizsgakoncert műsora, a Chorus Line című darab nyitójelenetével indul majd, amit Rácz Sándor, musicaltáncos, aki a Magyar Táncművészeti Főiskolán végzett, fog betanítani. Aztán egy kortárs modern blokk következik, amelyben többek között Safranka-Peti Zsófia és Darai Tamás koreográfiáit láthatjuk, míg az utolsó rész Túri Lajos Péter koreográfiája lesz.”

Megszakítás