Skip to main content
EgyetemHírekKiemelt

Balettmaraton a Budapest Ballet Grand Prix-n  

By 2023.11.22.november 23rd, 2023No Comments

A BBGP első napján, délután három órától este fél tízig tartott a verseny. Nem véletlenül, mivel a regisztrációt követően eldőlt, a 133 nevezőből az előválogatást követően 89 balettművész vesz részt az eseményen. A szerencsére nagy létszámú mezőny miatt hosszúak a napok. A második napra az is  kiderült, jó döntés volt a résztvevők képzését és fejlődését segítő programot kialakítani.

Fodorné Molnár Márta, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora, a BBGP szervezőbizottságának elnöke már az eseményt megelőzően is hangsúlyozta, hogy a Budapest Ballet Grand Prix-n a verseny mellett a képzést is előtérbe helyezik. Éppen ezért délelőttönként a Magyar Táncművészeti Egyetem és a magyar balettművészet elismert mestereivel zajlanak mesterkurzusok – jó látni -, komoly érdeklődés mellett. Nem csak a mesterek szeretnének tudást átadni, örömteli, hogy erre minden résztvevő roppant fogékony.

Fotó: Csillag Pál (a képek a színpadi próbán készültek)

A pontozás szabályai értelmében a résztvevők összes színpadra lépése számít, de a második napot követően a döntőben tiszta lappal indulnak a versenyzők. Mindez azt jelenti, hogy az elődöntőket követően a zsűriben már kialakul egy erős kép, szakmai vélemény a balettművészről, de a döntőben lehet még bizonytani.

Fodorné Molnár Márta a verseny kapcsán elmondta, elégedett az eddig látottakkal:

„Szerintem fontos, hogy akik idejönnek valóban tanulhatnak. Egymástól, a zsűritagoktól, a mesterektől. Nem arról van szó, hogy valaki táncol egy percet és utána, ha nem sikerült jól a színpadra lépés, haza zavarjuk. Teljes képet kapnak a zsűri tagjai mindenkiről, minden kategóriában. Aztán a döntő már más lesz, ott újra lehet, kell is bizonyítani.”

Az Egyetem rektora az első nap alapján a klasszikus balettverseny színvonala kapcsán elmondta, hogy vannak kiemelkedő fellépések, de volt olyan is, akinek nem sikerült jól a bemutatkozás. Molnár Márta úgy látja, hogy a Gála programja erős lesz, mert vannak valóban magas művészi színvonalon táncoló résztvevők.

Kiss János a szervezőbizottság társelnöke, Kossuth-díjas balettművész a szervezésről is szót ejtett.

„Elégedett vagyok az eddig látottakkal. Komoly nemzetközi találkozási pontot hoztunk létre, rengeteg ország, színes kavalkád, kiváló hírverése mindez a balettművészetnek. Eddig a BBGP lebonyolítása rendben zajlik. A visszajelzések pozitívak. Azon dolgozunk, hogy ez péntekig így is maradjon.”

Anna Tsygankova, a BBGP egyik kiváló zsűritagja, a Holland Nemzeti Ballett vezető balett-táncosa szintén az előrelépést emelte ki, amikor a Budapest Ballet Grand Prix által teremtett lehetőségekről kérdeztük.

„Egy ilyen verseny egy életre meghatározhatja egy balettművész karrierjét. Sokat tanulhat másoktól egy résztvevő, barátságokat, kapcsolatokat építhet, amelyek aztán akár az egész életében meghatározhatják a művészi pályáját. Tehát igen, egy ilyen esemény nem csupán egy verseny, hanem A verseny.”

A résztvevőkön látszik, hogy fiatalabb koruk ellenére, ezzel ők is tisztában vannak.

Anna egyébként a budapesti versenyen debütál zsűritagként, eddig ilyen felkérést nem fogadott el. Az orosz művésznő, aki kedvenc városának nevezte a magyar fővárost – korábban az Opera balettművésze volt és remekül beszél magyarul – ezek szerint úgy gondolja, ha valahol, akkor ebben az új szerepkörben bemutatkoznia Budapesten kell.

 

Címlapfotó: Csillag Pál 

Megszakítás