Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Dohnányi Ernő táncairól angolul

By 2023.09.22.No Comments

Megjelent Kovács Ilona: Ernst von Dohnányi in New Perspectives című könyve, amely mind a magyar zenetudományi életben, mind a magyar tánctörténetben hiánypótló munka.

A szerző – amellett, hogy minuciózusan, különböző megközelítésekkel veszi górcső alá Dohnányi Ernő a magyar zenetörténetben sokáig ignorált munkásságának jelentőségét – egy nagy fejezetben Dohnányi Ernő és a tánc kapcsolatát is vizsgálja, és olyan tánccal kapcsolatos művekkel ismerteti meg az olvasót, melyek nyilvánvaló tánc- és zenetörténeti jelentőségük ellenére mára a feledés homályába vesztek.

Ilyen például a Pierrette fátyola (op. 18) pantomim és A szent fáklya című tánclegenda, melyek elemzései a tanulmánykötet fontos részét képezik Ez utóbbiban Galafrés Elsa – Dohnányi Ernő színész-koreográfus felesége – elhivatott munkájának köszönhetően A szent fáklyát igényesség, ötletesség, magas művészi színvonal jellemzi. A műben Galafrés nemcsak a tánclegenda cselekményét és koreográfiáját jegyezte ezzel a darabbal, hanem egy forradalmian új, különleges táncpartitúrát is megalkotott. A kevéssé ismert művek mellett Dohnányi egyik leggyakrabban játszott kompozíciója – a Változatok egy gyerekdalra (op. 25) – keletkezéstörténete és elemzése is megtalálható a kötetben. A tanulmányt a Magyar Táncművészeti Egyetem ifjú balettművészei is haszonnal forgathatják, hiszen több évfolyam táncolta már vizsgakoncertjén Seregi László e Dohnányi-kompozícióra megálmodott koreográfiáját. Egy teljes tanulmányban a zeneszerző által komponált stilizált táncokról kap átfogó képet az olvasó.

Az angol nyelvű könyv hozzásegít ahhoz, hogy Dohnányi Ernő munkásságának új nézőpontba helyezésével kilépjünk a nemzetközi tudományos életbe, és megismertessük a világot tánc- és zenetörténeti értékeinkkel.

A könyv hivatalos bemutatója a Magyar Táncművészeti Egyetem IX. Nemzetközi Tánctudományi Konferenciájának keretében 2023. november 3-án 18.00 órakor lesz.

(Címlapfotó: fortepan) 

 

Megszakítás