Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Egy hónappal a Budapest Ballet Grand Prix előtt

By 2023.10.24.október 25th, 2023No Comments

A Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány Kuratóriuma és a Magyar Táncművészeti Egyetem 2023. november 21-24. között rendezi meg első önálló nemzetközi balettversenyét, Budapest Ballet Grand Prix néven.  A Szervezőbizottság 2023. október 24-én tartott sajtótájékoztatót a Magyar Táncművészeti Egyetem Zórándi termében, amely az „Egy hónappal a Budapest Ballet Grand Prix” előtt címet viselte.

Az eseményen nagy érdeklődés mellett felszólalt dr. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár;  a Magyar Szent István-renddel kitüntetett, Kossuth-díjas koloratúrszoprán opera-énekesnő, a MOL-Új Európa Alapítvány kuratóriumának elnöke, Miklósa Erika; Kiss János Kossuth-díjas balettművész, az Egyetemet fenntartó kuratórium elnöke; Fodorné Molnár Márta egyetemi tanár, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora és Nagy Tamás Zoltán, a Budapest Ballet Grand Prix versenyigazgatója.

Az eseményt az M5 kulturális csatorna műsorvezetője Morvai Noémi az esemény kommunikációs vezetője, Mezei Dániel társaságában moderálta, mivel az M5 december elején részletes összefoglalót sugároz a Budapest Ballet Grand Prix Müpában tartott Gálájáról. A tájékoztató elején az is kiderült, hogy a verseny első napjainak az Egyetem kiváló partnere, a Nemzeti Táncszínház ad otthont.

A Budapest Ballet Grand Prix célja, hogy Közép-Európa és a kontinens ismert és elismert balettversenye legyen a 2023-as kezdést követő öt esztendőn belül. A komoly mércét figyelembe véve a verseny szervezőbizottsága mindent elkövet, hogy már az első, a 2023. november 21-24. között rendezésre kerülő verseny is megfeleljen a legmagasabb szintű elvárásoknak. A BBGP megrendezése megmérettetést és kitekintést jelent a nemzetközi táncéletbe a fiatal táncosok számára, a legkiemelkedőbbeknek ösztöndíjat, illetve pályakezdési lehetőséget teremt, valamint a magyar kultúra, a magyar táncművészet és táncoktatás értékeit, eredményeit tudja közvetíteni a nagyvilág felé.

Ahogy arról a sajtótájékoztatón Fodorné Molnár Márta, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora beszámolt, organikusan 23 ország 132 versenyzője nevezett a BBGP-re, ami jelzi, hogy van igény egy professzionális balettverseny megrendezésére Közép-Európában. Mivel az Egyetem egyik fő célja, hogy Európa meghatározó táncművészképző intézménye legyen, ezért külön öröm, hogy ekkora érdeklődés nyilvánult meg az első alkalommal kiírt verseny iránt. Az előválogatást követően végül várhatóan 90 balettművész vesz részt az eseményen és a nagyszámú jelentkező miatt a művészi színvonal igen magas lesz.

 

Fotó: Csillag Pál

„Hatalmas megtiszteltetés, hogy főtámogatóként lehetünk részesei a világszínvonalúnak ígérkező, nemzetközi klasszikus balettversenynek, az első Budapest Ballet Grand Prix-nak. Küldetésünk, hogy pályázatainkon keresztül hozzájáruljunk Magyarország és Közép-Kelet-Európa fejlődéséhez, legyen szó a gazdaság, a társadalom, a kulturális élet támogatásáról, tehetséggondozásról, sport vagy szociális projektek megvalósításáról. Az idei évben csak művészet-tudományos területen több mint 100 tehetséget támogattunk. Sok kiemelkedően tehetséges balettművész bontogatja a szárnyait, Dobra Jankát és Kökény-Hámori Kamillt is említhetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem végzős klasszikus balett hallgatóit, akik egyébként most kaptak szerződésajánlatot az Operától, és láthatjuk őket a Budapest Ballet Grand Prix-n is. Szívből ajánlom a táncművészetek kedvelőinek, hogy látogassanak ki a háromnapos eseményre és tekintsék meg a jelen és a jövő színpadi csillagainak produkcióit!” – fogalmazott Miklósa Erika, a MOL – Új Európa Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A sajtóeseményen dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára felidézte: amikor a felsőoktatás megújítása két éve elindult, két célt tűztek ki maguk elé. Egyrészt azt, hogy teljesedjen ki az egyetemi autonómia és olyan modell alakuljon ki, amelyben az állam hátrébb lép, mindazt biztosítva, ami a fejlődéshez szükséges.

Fotó: Csillag Pál

A másik cél az volt, hogy az egyetem ne önmagában létezzék, hanem a gazdaság, a társadalom, a művészet meghatározó szereplőivel vigye előrébb a magyar kultúrát, a gazdaságot, erősítse meg mindazt, ami a magyar nemzet – tette hozzá. Mint mondta, az állam fenntartóból finanszírozó lett: teljesítménycélokat tűztek ki, köztük azt, hogy hogyan lépjenek előre a nemzetközi erőtérben, hogyan váljon az oktatás és a gyakorlat eggyé. A Budapest Ballet Grand Prix megrendezése segít annak a célkitűzésnek a megvalósításában, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem – a fenntartó kuratórium vállalása szerint – 2026-ra Európa legjobbja legyen.

Fotó: Csillag Pál

Kiss János a Kuratórium elnökeként az Egyetem hosszú távú céljai miatt örömét fejezte ki, hogy ilyen erős mezőny és ilyen rangos zsűri vesz részt az első Budapest Balett Grand Prix-n. A Kossuth-díjas balettművész elárulta, régi álma volt, hogy újra legyen egy igazán rangos professzionális klasszikus balettverseny Magyarországon, ami most megvalósul. A Gála kapcsán Kiss János megemlítette, hogy a Müpában a Győri Balett társulata is fellép a Bolero c. produkciójukkal, ezzel is hozzájárulva az esemény színvonalának további emeléshez.

Fotó: Csillag Pál

Nagy Tamás Zoltán, a Magyar Táncművészeti Egyetem Művészeti Tanácsának elnöke, egyetemi docens, a Budapest Ballet Grand Prix versenyigazgatója a zsűri erősségére hívta fel a figyelmet. A korábbi kiváló balettművész elmondta, a Budapest Ballet Grand Prix 2023 zsűrije a táncvilág nemzetközi szinten elismert táncművészeiből, koreográfusaiból és együttesvezetőiből áll. A zsűri tagjai:

  • Thomas Edur CBE – az Angol Nemzeti Balett egykori szólótáncosa;
  • Suejin Kang – a Stuttgarti Balett egykori szólótáncosa és a Koreai Nemzeti Balett művészeti vezetője;
  • Daria Klimentova – az Angol Nemzeti Balett egykori szólótáncosa, a Royal Ballet Upper School tanára. A prágai Nemzetközi Balett Mesterkurzusok alapítója és szervezője;
  • David Makhateli – a londoni Royal Ballet egykori szólótáncosa. A D&D Art Productions és a Grand Audition alapító igazgatója, a Királyi Balett, a Holland Nemzeti Balett, a Párizsi Opera, a Finn Nemzeti Balett és a Svéd Királyi Balett meghívott vendégtanára;
  • Solymosi Tamás – a Magyar Állami Operaház balettigazgatója, balettművész, koreográfus;
  • Anna Tsygankova – a Holland Nemzeti Balett szólótáncosa.

Nagy Tamás külön kitért arra is, hogy a verseny erős indulását jelzi, hogy volt olyan nemzetközileg is elismert sztár, aki látva a mezőny és a zsűri alakulását, illetve megismerve a verseny céljait jelentkezett a zsűribe: Jan Broeckx nagy név a szakmában, a Müncheni Zeneművészeti és Színházi Egyetem Balett Akadémiájának igazgatója. Korábban a Deutsche Oper Berlin és a Bajor Állami Balett első szólistája, valamint a Ballet National de Marseille első szólistája.

A Budapest Ballet Grand Prix a világ minden tájáról érkező, a 15-24 éves korosztályba tartozó, kiemelkedően tehetséges, táncművészetet életpályájuknak tekintő ifjú táncosok számára kerül meghirdetésre különböző korcsoportokban. A professzionális iskolák, illetve együttesek versenyzői három korcsoportban mutathatják meg tudásukat klasszikus balett és moderntánc kategóriákban, szólóban és pas de deux-ben egyaránt.

Természetesen a Magyar Táncművészeti Egyetem is készül az eseményre. A szervezés zajlik és a hallgatók, növendékek is készülnek, hogy az igen rangos nemzetközi ­- Solymosi Tamás, az Opera balettigazgatója személyében részben hazai – zsűri előtt a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák.

A kiemelkedő szereplés szakmailag is fontos, hiszen a magyar táncművészképzésben vezető szerepet játszó Magyar Táncművészeti Egyetem a hazai táncművészképzés nemzetközi népszerűsítése érdekében indította útjára az új, magas művészi színvonalú balettversenyét.

Megszakítás