Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Vastaps a Nemzeti Táncszínházban a Lépésről-lépésre Gálán

By 2023.10.24.október 26th, 2023No Comments

A Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak év eleji műsora a Lépésről-lépésre Gála, amely a hallgatók munkájában és fejlődésében a tanév egyik fontos állomása. Itt mutatják be, min dolgoznak és hol tartanak mestereik vezetésével. A hallgatók a Nemzeti Táncszínházban teltházas előadáson léptek színpadra, kicsiktől a nagyokig, néptáncosok, színházi táncosok és klaszikus balett hallgatók egyaránt.   

Az idei Lépésről-lépésre műsor attól volt más és különleges, hogy jóval több variáció került a számok közé, melynek legfőbb oka a hallgatókra is váró, első alkalommal kiírt nemzetközi klasszikus balettverseny, a Budapest Ballet Grand Prix volt. 

Fotók: Csillag Pál

A Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány Kuratóriuma és a Magyar Táncművészeti Egyetem 2023. november 21-24. között rendezi meg első önálló nemzetközi balettversenyét, melyen több mint 30 MTE hallgató képviseli az intézményt. Fontos megjegyezni, hogy az Egyetem hallgatói mellett, 23 ország – a 132 nevezőből – várhatóan 90 feletti résztvevője indul az előválogatást követően a versenyen.  

Attól is más volt az idei műsor, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem és a koreai K’Arts – Korea National University of Arts együttműködési megállapodást köt, melynek első lépéseként a fővárosba látogatott a koreai intézmény delegációja és rendhagyó módon vendégelőadóként a K’Arts – Korea National University of Arts táncosai is felléptek az idei Lépésről lépésre műsor második felvonásában, Dongnaehakchum című koreográfiájukkal.

A Lépésről-lépésre Gála sikeres volt. A taps erejéből és hosszából ez egyértelműen megállapítható volt. 

Az előadás végén a hallgatókat kértük, meséljenek a színpadon megélt érzéseikről és a felkészülési időszakról. A nagyszabású előadást a Néptánc Tanszék harmadik évfolyamos hallgatói nyitották meg Molnár Ernő Palotás koreográfiájával, majd a Lépésről-lépésre műsor utolsó számában Kupec Mihály: Táncok Gömörből c. alkotását állítottak színpadra. Erről mesélt Petik Balázs, az évfolyam hallgatója.

„Két tánccal léptünk fel, mi nyitottuk a műsort egy palotás tánccal, amiben én személy szerint otthon érzem magam. Kedvemre való, hogy itt a szokásosnál is jobban oda kell figyelni a tartásra, az előadásmódra. Mi is zártuk a gálát, egy gömöri tánccal, melyet év elején Felvidéken tanultunk egy tábor keretein belül. Azt hiszem nagyon jó hangulatot sikerült teremteni. Szerintünk a közönség is élvezte…”

Petik Balázs hozzátette, elégedett a produkciójukkal. Úgy fogalmazott: előadóművészként tanulni kell a hibákból és fontos, hogy ezeket ne mutassák ki a színpadon. 

„A gála utolsó számát előadva rengeteg energiát kaptunk a nézőktől! Élmény volt. Az előadás után, most is ott van mindannyiunkban, hogy még táncolnánk, órákon keresztül…”

Balázs mellett a backstage-ben Medgyesi Lilla Katalint, a Klasszikus Balett Tanszék negyedik évfolyamos hallgatóját is megállítottuk pár szóra. 

„Élmény volt az előadás. A darabom egy elég dinamikus variáció, nagyon élveztem a színpadon előadni, mert nagyon tüzes és könnyen ki tudom magamat fejezni benne. Még nem nevezném tökéletesnek, mert nyilván mindig van valami, amin még dolgozhatok. Ezeket a variációkat már egy ideje gyakoroljuk. Amikor elkezdtük tanulni, olyan volt, mintha ezt lehetetlen lenne jobban kivitelezni. Aztán kiderült, a gyakorlásból, a munkából sosem elég.”

Szép volt látni a színpad mögötti térben az izgalommal vegyes elégedettséget az MTE hallgatóinak arcán és hallgatni, mit gondolnak a produkciójukról.

A tanév elején vagyunk, rengeteg minden vár még a táncművészekre, de örök igazság, minden megmértetéssel erősödik és fejlődik az ember. A Magyar Táncművészeti Egyetem oktatóinak fontos, hogy a hallgatók a szakma minden szegmensével megismerkedjenek. Ebben a folyamatban az egyik fontos momentum a Lépésről-lépésre Gála. Főképp, ha sikeres.

Ahogy írtuk, a taps erejét hallva a mostani előadás jól sikerült. 

Gratulálunk a hallgatóknak és mestereiknek!

Megszakítás