Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Egyre több regisztráló a novemberi Budapest Balett Grand Prix-re

By 2023.09.10.No Comments

Angol, német, finn, japán, kínai, koreai, grúz és ukrán résztvevő is regisztrált már a november 21-24. közötti Budapest Balett Grand Prix-re, amelyet a Magyar Táncművészeti Egyetem szervez. Az esemény első alkalommal kerül megrendezésre a Nemzeti Táncszínházban és a MÜPÁ-ban.

Az eddigi jelentkezések alapján több mint 10 nemzet fiatal balettművésze vesz részt az eseményen.  A világ táncművészképző intézményeiben szeptember elején kezdődik az „élet”, most térnek vissza a balett-termekbe a fiatalok és az érdeklődések alapján látszik, erős mezőny vesz részt az első Budapest Ballet Grand Prix-n.

A Magyar Táncművészeti Egyetem is készül az eseményre. A szervezés zajlik és a hallgatók, növendékek is készülnek, hogy az igen rangos nemzetközi ­- Solymosi Tamás, az Opera balettigazgatója személyében részben hazai – zsűri előtt a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák.  A kiemelkedő szereplés szakmailag is fontos, egyben jelentős pénzdíjakkal is jár.

A magyar táncművészképzésben vezető szerepet játszó Magyar Táncművészeti Egyetem a balett- és a táncművészet magyarországi népszerűsítése érdekében indította útjára az új, magas művészi színvonalú balettversenyét.

Kiss János, Kossuth-díjas balettművész, az egyetemet fenntartó Kuratórium elnöke az intézmény évnyitóját követőn hosszabban is beszélt a közelgő Budapest Ballet Grand Prix-ről. A Szervezőbizottság elnöke úgy gondolja, az esemény kiváló lehetőség az egyetem, az oktatók és a hallgatók számára, hogy megmutassák magukat a világnak.

„A BBGP a miénk, mindannyiunké. Ezt fontos átérezni! Bízom abban, hogy a művészetet kedvelők és a táncművészek következő években emiatt is ellátogatnak majd Budapestre, megismerik az egyetemen folyó munkát és erősítik az intézmény és a táncművészet jó megítélését. Az MTE célja továbbra is az, hogy 2026-ra Európa meghatározó táncművészképző egyetemévé váljon.”

Ehhez kapcsolódva a verseny hosszú távú célja, hogy Közép-Európa legelismertebb balettversenye legyen.

Fotók: Andrea P. Merlo

Megszakítás