Skip to main content
Blog

Éld jól az életed most!

By 2020.04.28.január 30th, 2022No Comments

Grecsó Zoltán egy különleges feladattal bízta meg hallgatóit, ezúttal gondolatokat, nem mozdulatokat kellett figyelniük!

Minden pedagógus nehéz keresztet vett a hátára, hiszen a rendkívüli helyzet kialakulásával, semmilyen más lehetőség nem kínálkozott megoldásként, csak az online oktatás. Különösen nehéz helyzetből indultak a Magyar Táncművészeti Egyetem gyakorlati óráit oktató kollégái. Én öt éve tanítok az egyetemen és eddigi törekvéseim éppen azok lehettek, hogy amit tanítok, annak a kivitelezése még véletlenül se férjen el egy élettérnyi helyen. Így, s ezzel biztosan tudhatom nem voltam egyedül, teljesen újra kellett gondolnom az idei év tanmenetét.

Az első számú törekvéseim között szerepelt, a helyzetre reflektáló a növendékek mentálhigiénéjét segítő gondolatok gyakorlása. Ezzel kapcsolatban csak annyit kértem tőlük, hogy írjanak öt sort Louise L. Hay, Éld jól az életed most című hangoskönyvéről. Ezzel kapcsolatosan hadd idézzek egy-két növendék házi feladatából, hátha erőt adnak most valakinek, az iskola oldalait követők közül is.

“Őszintén, amikor megláttam, hogy ez a videó 1 óra 15 perces, eléggé megrémültem, és nem sok kedvem volt ahhoz, hogy végighallgassam. De rávettem magam, hogy elkezdjem. Mindenféle túlzás nélkül ez a videó valamiféle megvilágosodást hozott a számomra. Összefoglal olyan dolgokat, amiket eddig tapasztaltam a megerősítésről, csak nem foglalkoztam velük annyira. Rávilágított, hogy eddig mennyi fölösleges negatív gondolat kötötte le a figyelmemet és az értékes energiámat. Bár nem vallottam be magamnak, de sokat panaszkodok, és sokszor hagyom hogy egyes dolgokkal kapcsolatban eltöltsön a stressz vagy a rosszkedv. És mégis milyen egyszerű boldognak lenni, ez csak saját magunkon múlik. A mi döntésünk, hogy milyen életet akarunk élni. Hálás vagyok, hogy ez a videó eljutott hozzám.” (Viki)

“Biztos vagyok benne hogy nincsenek véletlenek mert én ma hallgattam meg ezt a videót és a lehető legjobbkor jött. Én eddig is próbáltam pozitívan élni a mindennapjaimat, de ez legtöbbször nem volt tudatos, ezért hajlamos voltam az elvesztésére. Eddig is úgy gondoltam, hogy minden fejben dől el, de nem tudtam, hogy erre vannak úgymond gyakorlatok is, amikkel erősíthetjük a pozitív gondolatokat és döntéseinket. Sok mindenben, amit a hölgy mondott, magamra ismertem, legyen ez pozitív és negatív egyaránt. Hogy pozitívan zárjam, hiszem, hogy képes leszek változtatni a hibáimon és lesz bennem elég erő a kitartáshoz!” (Hanna)

“A jelenlegi helyzetben amennyire szomorúnak, magányosnak vagy letörtnek, talán motiválatlannak érezhetném magam (és néha ez elő is fordul), annyival erősebbnek is, mert valahogyan túl jutok ezeken a holtpontokon, és azt tudom érezni, hogy jól vagyok. Mindkét helyzetet magamnak teremtem, csak tudatosan eldöntöm, melyikre is lenne szükségem igazából. És azzal nem érnék el semmit, ha hagynám magam lesüllyedni egy mélabús állapotba. De persze ahhoz, hogy ezekre rájöjjek, nemcsak az kellett, hogy olvassak ezekről a dolgokról, vagy bárhogyan tájékozódjak róluk, hanem az, hogy átéljem ezeket a helyzeteket, és érezzem azt amiről szó van. ” (Liza)

“Engem kis korom óta arra tanítottak a szüleim, hogy mindennek a pozitív oldalát nézzem, akár a rossz napokon is, így nekem ez a gondolatmenet nem volt új. Azonban nagyon sok új és érdekes gondolatot hallottam, amiket mindenféleképpen megfogadok és kipróbálok. Még kiskoromban az anyukámtól kaptam két könyvet, ami a boldog életről,,tanít” a gyerekek nyelvén. Én azt is nagyon szerettem, “(Gvendolin)

“Meghallgattam a Louise L. Hay – Éld jól az életed című videóját! Ráébresztett, hogy egy nap mennyi stressz, idegesség, negatív gondolat ér bennünket, és ezek hogyan befolyásolhatják a mindennapjaim. Sokszor magamra ismertem, hogy ha visszagondolok, hogy a nagyobb csalódások előtt, milyen volt a lelkiállapotom. Hiszen mindig negatív és stresszes voltam és biztosan ez is hatással volt arra, hogy azok a dolgok úgy esetek meg, ahogy. Ez volt számomra a legfontosabb gondolat! Ezentúl próbálok pozitívan gondolkodni! Biztos, hogy még a jövőben meg fogom hallgatni ezt a videót! Köszönöm!”(Dávid)

Hogy a lelki munkájukat milyen testi feladatok követték, arról talán egy másik levélben mesélek.

Megszakítás