Skip to main content
Hírek

Elhunyt Adol Szagmanovics Hamzin

By 2020.05.21.január 30th, 2022No Comments

Elhunyt Adol Szagmanovics Hamzin az Orosz Vaganova Balett Akadémia professzora, Oroszország Érdemes Művésze. 86 éves volt, olvasható a Vaganova Balettakadémia honlapján.
A mester évekig állt szoros kapcsolatban a Magyar Táncművészeti Főiskolával. A művészképzésen emelést tanított, a pedagógusképzésen pedig a pas de deux-metodikai tudását adta át végtelen precizitással.

 

Egyetemünk balettmestere, Csillag Pál is őt tartja egyik legfontosabb mentorának. Iskolánkban végzett tevékenysége azért is volt nagy jelentőségű, mert személyes közreműködésével egy akkor évek óta tartó hiányt sikerült pótolni az emelés oktatásban.

 

 

Embersége, közvetlensége, szakmai tudása mindenkit magával ragadott, akinek szerencséje volt kapcsolatba kerülni vele. A Mester nemrég még tanított a Vaganova Balett Akadémián, ahol 55 évig volt az emelés vezető oktatója. Az utóbbi években változatlanul segítette fiatal kollégáit, oktatta a pas de deux metodikáját a pedagógusképző tagozaton, hiszen, ahogy a Vaganova Akadémia megemlékezése is jellemezte: “igazi virtuóza volt hivatásának”.

Adol Hamzin a Leningrádi Koreográfiai Intézetben végzett balettművészként. 1953 és 1974 között vezető szólistája volt a Muszorgszij Akadémiai Opera és Balettszínházának. Eltáncolta a klasszikus és modern repertoár olyan vezető szerepeit, mint Siegfrid (A hattyúk tava), Daphnisz (Daphnisz és Chloé), Ali (Kalóz), Ferenc (Coppélia), Szolor (Bajadér), Iván cárevics (Tűzmadár), Ifjú (Ballada a szerelemről) stb. Később éveken keresztül a Leningrádi Jégbalett Színháznak művészeti vezetőjeként is tevékenykedett.

 

 

Emlékét örökké megőrizzük.

 

Megszakítás