Skip to main content
Hírek

Velekei László lesz a Győri Balett igazgatója

By 2020.05.22.június 3rd, 2020No Comments

2020. július 1-én 29 év után távozik a Győri Balett éléről Kiss János igazgató és átadja a társulat irányítását az eddigi művészeti vezetőnek, Velekei László, Seregi László- és Harangozó Gyula-díjas táncművész-koreográfusnak.

Dr. Dézsi Csaba András, Győr város polgármestere szerda délután írta alá az új igazgató kinevezését, és adta át megbízását Velekei Lászlónak. Kiss János, aki alapítóként 41 éve tagja a társulatnak továbbra is részt vesz tanácsadóként a szervezet munkájában, az évente megrendezett Magyar Táncfesztivál igazgatója lesz, és a táncszakma számos szakmai és tanácsadó testületében képviseli majd az ágazatot.
Velekei László először a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában, majd a Magyar Táncművészeti Egyetemen Táncos és próbavezető szakon végzett, pályafutását alapító tagként 1996-ban a Magyar Fesztivál Balettben kezdte, az elmúlt 23 évben a Győri Balettnél a szakma valamennyi lépcsőfokát bejárta. Kiss János 2015 –ben nevezte ki a társulat művészeti vezetőjének, és nem titkoltan utódjaként tekintett rá. Egyedüli aspiránsként pályázatát egyebek mellett a tradíció és az innováció, a folytonosság és a megújulás köré építette. A szakmai nyitás jegyében a későbbiekben Lukács András Bécsben élő és alkotó táncművész-koreográfusra számít művészeti vezetőként. Változásokat tervez a szervezeti felépítésben, a döntéshozatali mechanizmusokban, a marketingben és a szervezésben is. Rengeteg energiát kíván fektetni a fiatalok megszólításába, és egy lendületesebb, fiatalosabb művészeti stílus kialakításába.
A Győri Balett több hetes karantén után május 18-án, hétfőn kezdte el a felzárkóztató balett gyakorlatokat, edzéseket az egészségmegóvás szabályait betartva. Rövidesen megkezdik következő gyerekdarabjuk, a Kippkopp próbáit, majd Lukács András vadonatúj darabot készít a társulat számára Elválás címmel, amely a szeptember 19-i Körforgás elnevezésű est része lesz.
Lukács András a Magyar Táncművészeti Egyetemen végzett balettművész szakirányon, pályáját a Magyar Nemzeti Balettben kezdte, három évad után a William Forsythe vezette Frankfurt Ballettnél folytatta, majd a lyoni Operához (Le ballet de l’Opéra de Lyon) szerződött. Ifj. Harangozó Gyula igazgató hívására visszaszerződött a Nemzeti Baletthez, majd  2005-től a bécsi Staastoper és Volksoper balettegyütteseinek tagja, majd szólótáncosa. Alkotóként számos műve aratott sikert Budapesten és Bécsben egyaránt. Legismertebb darabjai a Connection, a Philip Glass zenéjére készült Örvény, a Győri Balett számára készített Bolero és a Wiener Staatsoper színpadára tett Sztravinszkij – est. A Győri Balett jövendő művészeti vezetőjeként a repertoár további bővítését tervezi nemzetközi alkotók műveivel valamint az együttes szoros felzárkóztatását a világ élvonalába.
Megszakítás