Skip to main content
Hírek

Elhunyt Roboz Ágnes egyetemünk egyik alapító mestere

By 2021.03.24.május 11th, 2022No Comments

Életének 95. évében, hosszan tartó, súlyos betegség következtében 2021. március 23-án elhunyt Roboz Ágnes koreográfus, karaktertánc tanár, címzetes főiskolai tanár, Érdemes Művész

Dr. Békésné Roboz Ágnes
1926. június 18. – 2021. március 23.

Roboz Ágnes, a „mesternő” – ahogy a hazai és nemzetközi táncszakma szólítja – az utolsó nagy mesterek egyike. A világ legnagyobb koreográfusaival (pl.: Jiri Kylián, Gret Palucca, Hans van Manen) dolgozott együtt és leghíresebb iskoláiban tanított, megismertetve velük a karakter táncot és a magyar néptáncot. Itthon szinte nincs olyan jelentősebb hazai táncművész, aki ne lett volna növendéke. Egy nagyon tartalmas, aktív és szakmailag kiemelkedő életpálya áll mögötte.

Roboz Ágnes táncművészeti tanulmányait a Troyanoff Balett Akadémián kezdte 1938 – 1944. között, majd a Színház és Filmművészeti Főiskolán szerzett koreográfus diplomát 1950-ben. (Tanszékvezető: Szentpál Olga) Már a főiskolai évek alatt több gyár néptánc csoportját vezeti és koreografál is a számukra.

1950-56 között a Fővárosi Operett Színház vezető koreográfusa, több nagy sikerű darab koreográfusa. Az 1950-ben megalakuló Állami Balettintézet alapító tanára, a karaktertánc munkaközösség vezetője.
1958-60. között Drezdában, a Palucca Iskolában tanít, majd hazajövetele után ismét a Balettintézetben folytatja munkáját. Közben folyamatosan, és nagy sikerrel koreografál színpadon és filmen egyaránt. (pl.: Szeressétek Ódor Emíliát, A kőszívű ember fiai, Egri csillagok, Ex Antiquis, stb.)
1971-ben – férje halála után – a Holland kulturális miniszter meghívására a hágai Conservatoriumban oktat magyar néptáncot és más népek táncait.

Az elkövetkező 35 évben táncpedagógusként dolgozik még a Brabants Conservatoriumban, az Amsterdami Színiakadémián, a Rotterdami Főiskolán, a londoni Royal Ballet School-ban, ahol még ma is az Ő szisztémája szerint tanítják a tanároknak a karakter táncot. 14 évig a kölni Nyári Tánctanfolyam tanára. 15 évig oktat a világ számos nyári tanfolyamán is: USA, Chile, Olaszország, Dánia, Svédország, Franciaország, Finnország és rendszeresen ad kurzusokat a Magyar Táncművészeti Főiskolán is.
Koreografál – a világ egyik legjobb együttesénél – a Nederlands Dans Theater-nél, a Holland Nemzeti Balettnél és számos hivatásos folklór együttesnél.

2008-ban hazatér, 35 éves hivatalos külföldi munkájából. 95 évesen is aktív tagja volt a hazai táncművészetnek és közéletnek: rendszeresen volt vizsgabizottsági tag, karaktertánc kurzusokat adott, fiatal koreográfusok, alkotók patrónusa volt.

Díjai, kitüntetései:

Munka Érdemrend (1954)
Szocialista Kultúráért (1966)
Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt (1995)
Arany Oklevél (1999 – Magyar Táncművészeti Főiskola)
Pro Cultura Hungarica (2001
Életmű-díj (2006 – Magyar Táncművészek Szövetsége)
Érdemes Művész (2008)
Gyémánt Oklevél (2009 – Magyar Táncművészeti Főiskola)
Címzetes Főiskolai Tanár (2011 – Magyar Táncművészeti Főiskola

Temetése szűk családi körben történik.

Emlékét kegyelettel megőrizzük.

Megszakítás