Skip to main content
EgyetemHírekKiemelt

Fodorné Molnár Márta: A magas képzési színvonal megőrzése a legfontosabb feladatunk!   

By 2023.02.25.No Comments

A Magyar Táncművészeti Egyetem rektora, Fodorné Molnár Márta egyetemi tanár a végzős évfolyam egyik vezető mestereként évek óta dolgozik a hallgatókkal, így pontosan tudja, hogy mennyi munka, figyelem és fegyelem van a mostani vizsga mögött. Ismeri a gyerekeket, akikre már a balettművész elnevezés a helytállóbb, így nem mellékes, miként látta a vizsgát és azt a művészi teljesítményt, amely minden hallgató és az egyetem számára is meghatározó lehet a jövő szempontjából.

Az egyetem rektora elöljáróban hangsúlyozta, hogy az MTE minden oktatójának meghatározó a szerepe a hallgatók fejlődésében. Közülük is említsük meg Fodorné Molnár Márta mellett a másik évfolyamvezető mestert, Macher Szilárd oktatási rektorhelyettest; az emelés, pas de deux felkészítő mesterét, Túri Sándort; a kortárs, modern képzésüket az utolsó évben vezető, Kulcsár Noémit és az óriási segítséget nyújtó zongorakísérőket, Kárpinszky Katalint és Tálos Vivient.

A végzős lány és fiú évfolyam tagjai másfél hónapig készültek a vizsgára, természetesen az addig megszerzett technikai tudásra alapozva. A vizsgán ezt a tudást kell megmutatni, de a közönség és a szakma előtt, tehát szórakoztató és a számukra legelőnyösebb formában. Akik mindezt megtették, tehát a végzős évfolyam tagjai:

Anna D’Andrea, Bán Kata, Borka Dávid, Alfie Pearce, Jana Brietic, Karin Becvarová, Katano Soichiro, Koizumi Juza, Lengyel Dorottya, Marta Sironić, Milchram Máté,  Nagy Gvendolin, Okura Iku, Sakata Karen és Tara Clark.  

Fodorné Molnár Márta felütésként rámutatott, hogy a táncművészetben nincs nyugvópont, valóban mindig van hova fejlődni.

Mihez hasonlítható egy táncművész életében a képesítő vizsga?

A Magyar Táncművészeti Egyetem végzős hallgatói életében a képesítő vizsga fontos mérföldkő, ahol számot adhatnak eddig megszerzett tudásukról egy nemzetközi vizsgabizottság előtt. A táncművész szak klasszikus balett szakirányon végzők a fő tárgyuk mellett kortárstánc és emelés kurzusokból is vizsgát tesznek. Ez a vizsga egy állomás, de messze nem a végállomás számukra, ami a tanulást illeti.

Fotók: Csillag Pál és Mészáros Csaba

Mennyi az esély arra, hogy a mostani végzős évfolyamból több hallgató, balettművész komoly társulatoknál tud elhelyezkedni?

Sok mindent tudnak már a gyerekek, de ahhoz, hogy elérjék, amire tehetségük predesztinálja őket, még sokat kell tanulniuk. Ez a tanulás, ez a munka már az együtteseknél vár majd rájuk, ahol az eltáncolt szerepek és a koreográfusokkal való együttműködés során válik valaki igazán érett művésszé és forr ki teljesen. Bízom abban, hogy ez mindegyikőjüknek megadatik majd. Sok jelentős táncos, amikor végez, még messze „nincs kész”. A későbbi szerepek és az együttműködés során válik valaki igazán művésszé.. Ezért fontos a gyerekek számára, hogy megtalálják azokat az együtteseket, amelynek a repertoárja leginkább megfelel számukra.

Amikor elkezdett dolgozni a mostani végzősökkel, feltételezem, mindenkiről kialakult egy képe, hogy mi rejlik benne. Volt, aki erre rácáfolt és most sokkal magasabb szinten táncolt, mint  korábban gondolta róla?

Nagy különbségek vannak. Akad, aki bőven felülmúlta azt, amire akár az adottságai, akár az eddigi tanulmányai predesztinálták volna. Olyan is van, aki azt a szintet tartotta, amit megszoktunk tőle. Van egy harmadik csoport, akik az izgalomtól vagy mert rossz napot fogtak ki, alulteljesítenek. Azonban szerencsére itt az egyetemen a hallgatókat arra képezzük – a sok fellépés miatt ebben nagy rutinjuk is van -, hogy ez szinte soha, vagy csak ritkán forduljon elő.

Ez egy nemzetközi osztály, a végzősök több mint fele külföldi. Mennyire fontos az egyetem számára, hogy akik pár hónap múlva „kilépnek a kapun”, azok nemzetközi szinten is jó hírét vigyék az egyetemnek?

Már a felvételinél is csak olyan külföldi jelentkezőt veszünk fel, akire tanulmányai befejezését követően büszkék lehetünk. Akiket felveszünk tehetségesek, olyan adottsággal, előképzettséggel rendelkeznek, ami méltó az egyetemen folyó oktatás magas színvonalához. Célunk, hogy a végzett – akár hazai vagy külföldi – hallgatók nemzetközi szinten is jó hírét vigyék az intézménynek és a képzés színvonalához méltó módon tudják képviselni a Magyar Táncművészeti Egyetemet.  

Amikor egy évfolyam befejezi a tanulmányait, akkor az egyetemmel megszakad vagy megmarad a kapcsolat?

Remélem, hogy a hallgatóknak az elhelyezkedésüket követően sem szakad meg a kapcsolatuk az egyetemmel és alumni programunk keretén belül már ők fogják segíteni a fiatalabbakat. A legkiemelkedőbbeket pedig már őszre visszavárjuk, ugyanis akkor rendezi meg egyetemünk első ízben a Budapest Balett Grand Prix-t. Ez egy nemzetközi balettverseny lesz, ahol a professzionális képzésben résztvevők, illetve már táncegyüttesek tagjai három korcsoportban mérhetik össze tudásukat a klasszikus balett és kortárstánc területén. A világ minden tájáról várjuk a jelentkezőket, akik a verseny mellett világhírű táncművészek workshopján vehetnek részt, majd egy nemzetközi zsűri fogja értékelni produkciójukat. Remélhetőleg a Magyar Táncművészeti Egyetem több hallgatója is eredményesen fog szerepelni ezen a megmérettetésen.

 

MD

 

 

Megszakítás