Skip to main content
Hírek

Hallgatóink az Educatión

By 2022.01.18.június 19th, 2022No Comments

Warning: Undefined array key "file" in /www/wwwroot/lakoparkstudio.hu/wp-includes/media.php on line 1734

Warning: Undefined array key "file" in /www/wwwroot/lakoparkstudio.hu/wp-includes/media.php on line 1734

Warning: Undefined array key "file" in /www/wwwroot/lakoparkstudio.hu/wp-includes/media.php on line 1734

Véget ért az Educatio Oktatási Szakkiállítás, amelyen a Magyar Táncművészeti Egyetem standján is rengeteg látogató fordult meg. A helyszínen több hallgatónkkal is beszélgettünk, akik saját példájukkal támasztották alá, miért érdemes az MTE hallgatójaként elképzelni a jövőt.

A Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói a standon három napon keresztül folyamatos tájékoztatással, emellett ugyanott és a nagyszínpadon színes és rendkívül színvonalas fellépésekkel igyekeztek testközelbe hozni az érdeklődő fiatalok és szüleik számára az egyetemi életet és a táncművész pályát, ami alternatívája lehet bármely más humán vagy reál orientációjú felsőoktatási intézménynek, életpályának.

Az Egyetem vezetése részről az eseményt meglátogatta Kiss János Kossuth-díjas balettművész, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, Fodorné Molnár Márta egyetemi tanár, mb. rektor, valamint szinte folyamatosan jelen volt Szabó Tamás, a Tanulmányi Igazgatóság vezetője. Természetesen a hallgatók társaságában.

A csütörtöktől szombatig tartó rendezvényen az érdeklődők kérdéseket tehettek fel és közvetlene benyomásokat szerezhettek a Magyar Táncművészeti Egyetemről, valamint a produkciókat látva kicsit megismerhették azt a világot, amit a táncművész pálya jelent.

A kiállítás második napján a másodéves hallgató Balla Petrával és partnerével, Szalai Dénessel, valamint a szintén másodéves Huszáros Fannival volt alkalmunk beszélgetni a standon, mielőtt egy újabb fellépésre indultak. A nap folyamán több ízben is felléptek az egyetem standján kialakított, a megszokotthoz képest sokkal kisebb méretű színpadon, táncparketten.  A szóhasználat nem véletlen, hiszen mindhárom táncos egy igen divatos és látványos műfaj képviselője, a modern társastáncé.

Elsőként Szalai Dénessel, a Magyar Táncművészeti Egyetem modern társastánc szakának végzős, harmadéves hallgatójával, tizenegyszeres magyar bajnok, az ifjúsági standard kategóriában világbajnoki-döntős táncossal beszélgettünk.

Hogy érezted magad, milyen volt az Educatio kiállítás?

Nagyon színes programok vannak a kiállításon, jó körültekinteni, hogy milyen lehetőségek várják a fiatalokat. Aki idejött hozzánk tájékoztatást kapott, kicsit bepillanthatott az egyetem életébe, amire nincs lehetőség a hétköznapokban.

Milyen az egyetemi élet a táncművészetin?

Nagyon sok barátom van, rengeteg táncost ismertem meg és szakmailag is nagyon különböző képzést kapunk, mint a versenytáncban. A képzés összetettsége miatt sokkal jobb táncos, később táncpedagógus válhat az emberből a tanulmányok során. Többek között emiatt ajánlom az MTE képzéseit.

A képzés végeztével hol szeretnél elhelyezkedni?

Jelenleg aktív versenytáncos vagyok, ezért mindenképpen ebben a világban szeretnék maradni, amíg lehet. Később pedig egy táncsport egyesületnél szeretnék elhelyezkedni, versenyzőket tanítani.

Balla Petra, Szalai Dénes partnere is szívesen válaszolt a kérdésekre. Petra szintén a modern társastánc szakirányán tanul, táncos-és próbavezető szakon, másodéves hallgatóként.

Mi volt a célotok az Educatio kiállításon való fellépésekkel?

Népszerűsítjük a táncstílusunkat, az egyetemet és reméljük, hogy mindez minél több embernek megtetszik és jelentkeznek majd a képzéseinkre.

Mi a legnépszerűbb szak a MTE-n?

Talán a modern színházi tánc szak lehet az, de mivel modern társastáncos vagyok, a szemszögemből ez a legnépszerűbb.

Az ötesztendős kora óta táncot tanuló hallgató betekintést engedett abba a rendhagyó egyetemi életbe, ami csak erre az intézményre jellemző.

„A Magyar Táncművészeti Egyetem teljesen más, mint egy másik egyetem. Itt sokkal családiasabb a légkör, sokkal több barátság szövődik, remek a közösség. Úgy megyünk be az órákra és az iskolába, mintha egy családba térnénk haza és úgy is fogadnak minket. Nagyon jól érzem itt magam, nincs bennem semmilyen feszengés, csak ajánlani tudom mindenkinek.”

Petra egy év múlva végez, ami után mesterképzésre szeretne menni, ami még két teljes évet vesz igénybe, tehát lehet még bőven része ebben a kiváló légkörben a továbbiakban.

„A mesterképzés után kapom meg a táncos- és próbavezető képesítést és attól kezdve taníthatok majd hivatalosan. Először még a táncos pályámat szeretném fejleszteni, mivel erre még van lehetőségem, mellette taníthatok majd, de nem művészeti iskolában. Inkább, mint magánoktató, elsősorban külföldön szeretnék elhelyezkedni, de amennyiben Magyarországon lesz lehetőségem, akkor az is tökéletes.”

Huszáros Fanni, Petra osztálytársa szintén másodéves hallgató a tánc -és próbavezető szakon, latin táncra szakosodott.

Milyen a Magyar Táncművészeti Egyetemre járni?

Nagyon jó a hangulat, nagyon érdekesek az óráink, rengeteg mindent tanulunk, más műfajokat is, mint például balettot, szvinget, salsát, szóval mindenfélével megismerkedhetünk. De ami a legfontosabb: a szakmánkban, a modern társastáncban is nagyon sokat tanulunk.

Fanni sokszínű elképzelésekkel bír, hogy tanulmányai befejezése után hol szeretné az egyetemen megszerzett tudását hasznosítani.

„Művészeti iskolában szeretnék tanítani, később magántanár lenni, magánórákat adni Magyarországon. Az is a terveim között szerepel, hogy szalagavatókra osztálytáncokat tanítsak be. Egyébként erre volt már lehetőségem, így ebben már van egy kis tapasztalatom is.”

A beszélgetés és a fellépések alatt a hallgatók egész lénye sugárzott. A táncos életforma eredménye az egyenes testtartás, a szemet vonzó megjelenés és a magabiztos fellépés. Ami még rásegített, a smink, a szemkápráztatóan csillogó ruha és a cipő ennek a műfajnak láthatóan fontos kellékei, a produkció részei.

Bízunk abban, sokak érdeklődését felkeltették az MTE hallgatói az Educatio Oktatási Szakkiállításon. Biztosak vagyunk abban, hogy sikerült népszerűsíteni a jövő egyetemistái és a látogatók számára az MTE képzéseit. A Táncművészeti Egyetem hallgatói magas színvonalon mutatták be tudásukat ebben a három napban, pont úgy, amilyen a képzés az egyetemen.

Várunk mindenkit személyesen, vagy tekintse meg itt a honlapunkon képzési palettánkat.

Megszakítás