Skip to main content
Hírek

Számunkra 2021 legszebb kiállítása volt!

By 2022.01.31.június 19th, 2022No Comments

Tavaly nyáron művészi fotókiállítással és egy filmmel idézte fel az egykori Állami Balett Intézet hangulatát, illetve tisztelget az épület és a balett összefonódása előtt a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) és a Drechsler palota megújulásáért felelős kivitelező, a DVM group közös kulturális projektje. A „The Art Around us – Képek a volt Állami Balett Intézetből” szabadtéri installációt  2021. június 24. és július 5. között ingyenesen tekinthették meg az érdeklődők, a Szervita téren a Szervita Square Building előtt. Az MTE munkatársainak és hallgatóinak vélhetően ez volt az év legszebb kiállítása. Januári szívmelengető képek és egy remek videó következik.

A rendhagyó kulturális projekthez az MTE-t, az intézmény művészeti vezetőjét, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas, Magyarország Érdemes Művésze díjjal kitüntetett Volf Katalin táncművészt, és az egyetem tanítványait hívták segítségül, hogy a felújítás alatt álló épület különböző emblematikus helyszínein a miliő által inspirált mozdulatokat megvalósítva idézzék fel azokat a hosszú évtizedeket, amikor itt működött a hazai táncművészet kiemelkedő képzési intézménye, ugyanakkor jövőképet is felvázoljanak, a fiatal tehetségek bemutatásával. A művészi képeket Hargitay Olivér fotográfus készítette.

„1949-től egészen 2002-ig a Drechsler palota adott helyet az Állami Balett Intézetnek, az épület története összeforrott az intézménnyel, aminek köszönhetően mindmáig balettintézetként él a köztudatban. A magyar balett kiemelkedő alakjai nevelkedtek e falak között, a Magyar Táncművészeti Egyetem oktatóinak jelentős része is itt sajátította el azokat a szakmai alapokat, amelyeket most ők adnak tovább a jövő generációinak. A DVM group együttműködésével készített fotó- és videósorozat az épületnek és a balettnek ezt az összefonódását idézi meg, szimbolikusan bemutatva, ahogy a múlt összeér a jelennel és a jövővel, mind a tánc, mind az épület tekintetében” – mondta Volf Katalin, a Magyar Táncművészeti Egyetem művészeti vezetője.

Ezt a remek performance-t  szeretnénk most felidézni, a látványos videó megosztásával itt az egyetem oldalán.

A videó ITT tekinthető meg. 

Megszakítás