Skip to main content
EgyetemHírekKiemelt

Hatalmas sikert aratott az MTE végzős klasszikus balett hallgatóinak előadása az Operában

By 2023.07.03.No Comments

A Magyar Táncművészeti Egyetem klasszikus balett szakirányán végző hallgatók vizsgakoncertjét csodálhatták meg a Magyar Állami Operaházban a nézők 2023. július 2-án. Az est óriási sikert aratott egyrészt a program összeállítása, valamint a hallgatók teljesítménye miatt.

Az eladáson a fiatal művészek a sokszínű, küzdelmes és kitartó tanulmányaik eredményéről adtak számot, melyet kilenc évig a Magyar Táncművészeti Egyetem kiemelkedő színvonalú oktatói irányítottak és segítettek.

Fotó: Vidor Gergely

A végzősök előtt az elhelyezkedésüket tekintve óriási lehetőségek állnak nyitva azáltal, hogy főtantárgyuk, a klasszikus balett mellett a táncművészet sok más formanyelvét is igen magas szinten elsajátították. Fontos ez, mivel a legnagyobb operaházak, de a kisebb együttesek repertoárján is a klasszikus balettek mellett megtalálhatóak a neoklasszikus és modern balettek valamint a legújabb irányzatokat képviselő kortárstánc alkotások, amelyekben a hallgatóknak majd helyt kell állniuk.

Fotó: Csillag Pál

A vizsgakoncert programja is tükrözte a kor ezen igényeit és trendjeit. Az első felvonás egy neoklasszikus művel kezdődött, amely jelen esetben Hans van Manen Adagio Hammerklavier alkotása volt. Nagy megtiszteltetés volt, hogy a világhírű művész engedélyezte csodálatos koreográfiájának előadását.
A második rész koncertszámai között minden hallgató a tehetségének leginkább megfelelő stílusú és karakterű feladatban mutatkozhatott be, míg a harmadik részben egy jelentős kortárs darab magyarországi ősbemutatójára került sor.

Fotó: Horváth Adrienne

A 15 tehetséges végzős balettművész hallgatótársaikkal kiegészülve Jacopo Godani Moto Perpetuo című művét táncolták. Az előadás teltházzal, nagy sikerrel zárult, ahol a műkedvelő közönség mellett a közélet jelentékeny szereplői, a Diplomáciai Testületek tagjai, neves művészekből álló vizsgabizottság, külföldi együttesvezetők és szakírók vettek részt.

Fotó: Andrea P. Merlo

Évfolyamvezető mesterek:

Fodorné Molnár Márta, az MTE rektora; Dr. Macher Szilárd, oktatási rektorhelyettes.

Végzős hallgatók:

Alfie Edward Joseph Pearce
Bán Kata Borbála
Bečvarová Karin
Borka Dávid
Brletić Jana
Clark Tara
D’Andrea Anna
Katano Soichiro
Koizumi Juza
Lengyel Dorottya Fanni
Milchram Máté
Nagy Gvendolin
Okura Iku
Sakata Karen
Sironić Marta

Fotó: Csillag Pál

(A fotók nem a július 2-i Operában bemutatott előadáson készültek.)

 

Megszakítás