Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Hűvösvölgyi Ildikó: Ez a díj maga a csoda

By 2023.12.02.No Comments

A Magyar Táncművészeti Egyetem címzetes egyetemi tanárának, a Kossuth-díjas  színművésznőnek, Hűvösvölgyi Ildikónak ítélte a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriuma a 2023. évi Polgári Magyarországért díjat. 

A rangos elismerést a magyar kultúra gyarapodását elősegítő művészi és szellemi tevékenységéért, a zeneművészeti ismeretterjesztés területén végzett kiemelkedő munkásságáért, valamint kimagasló előadói színművészi életpálya elismeréséért ítélte oda a Kuratórium.

Schmittné Makray Katalin és Kavecsánszki Ádám, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke adta át az elismerést. A díjjal járó pénzjuttatás összege nettó ötmillió forint.

Balog Zoltán református püspök a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke köszöntötte a Kossuth-díjas színésznőt.

Hűvösvölgyi Ildikóról beszélni öröm és hálás feladat – kezdte méltató beszédét Balog Zoltán. – Adni valamit annak, aki egész életpályája során mindig másoknak adott. Akinek a nézőközönség soha nem a tapsoló tömeget jelentette, hanem előadásával olyan személyes közeget teremtett, amelyben mindenki külön és együtt is azt érezheti, személyesen csak neki énekel, neki mondja a verset, a prózát, neki szól a tánc. Nekem legtöbbet Reményik Sándor, a nagy erdélyi költő verseiből készült emlékestjei jelentik. A fájdalom és a remény a megmaradás biztosítéka. Olyan meggyőző erővel és lélekkel jön át Hűvösvölgyi Ildikó tolmácsolásában, hogy hatása alól nem tudja kivonni magát az ember. Egyszerre volt elveszett magyar, kétségekkel küzdő hívő keresztény és büszke ellenálló.

Hűvösvölgyi Ildikó a sokoldalú színésznő, pedagógus is: édesanyja hivatását viszi ezzel tovább. A pedagógus is azt adja, amit kapott. Először tehetséget, talentumot, majd a tehetség kibontakoztatásához szükséges erőt és akaratot adják tovább a következő generációnak.

 

Forrás: Magyar Nemzet 

Megszakítás