Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Indulnak az MTE nyári kurzusai

By 2023.08.05.No Comments

A Magyar Táncművészeti Egyetem idén is meghirdette nyári balettkurzusait. Augusztus 7-étől indul azok számára kurzus, akik az MTE táncművész előkészítő évfolyamaiba járnak, illetve bármely magyarországi intézmény nem professzionális képzésében vesznek részt. Kétnapos eltéréssel, augusztus 9-én pedig kezdetét veszi a nemzetközi intenzív balettkurzus, azon diákok részvételével, akik professzionális képzésben tanulnak szerte a világban. Mindkét esemény augusztus 19-ig tart.

A nyári kurzust Kalmár Attila, az MTE Modern Tánc és Színházi Tánc Tanszékének vezetője fogja össze, ezen az egyetem kiváló balettmesterei fognak oktatni, míg az intenzív kurzust, Csizmadia Tamás, a Klasszikus Balett Tanszék művésztanára vezeti. Ők állították össze a szakmai programot és az órarendeket. Míg az elmúlt évben a milánói Scala művészei voltak jelen, most a profi kurzuson Hollandia kap szerepet, nem kisebb nevekkel, mint Anna Tsygankova, Kim Ji-Young, akik a Holland Nemzeti Balett korábbi szólistái.

Több mint 160 résztvevő tölti majd meg az MTE campusát augusztus második hetében, mely létszám meghaladta a tavalyi jelentkezések számát, a meghirdetett kurzusok nagy népszerűségnek örvendenek.

Bartha Zsófia, az egyetem művészeti menedzsere jelentős szerepet vállalt ezek szervezésében és lebonyolításában. A menedzser elárulta, rengeteg szorgos kéz dolgozik a háttérben, hogy a kurzusra jelentkezők a legjobb körülmények között élhessék meg a tanfolyamokat.

Bartha Zsófia, Fodorné Molnár Mártával, az MTE rektorával és Nagy Tamással, a Művészeti Tanács elnökével

A művészeti menedzsment mellett a kiszolgáló divíziók is segítik a kurzuson résztvevők munkáját, például a jelmeztár is hiszen a záró bemutatóra jelmezt biztosítanak a táncosoknak, ezen felül ez a nyári esemény a stúdiót is bőven érinti, hiszen többféle felvétel készül az órákról, lesz színháztermi bemutató is.

„Elsőként a szakmát említem, mert Kalmár Attila és Csizmadia Tamás, akik a kurzusok szakmai felelősei, nagyon odateszik magukat. Minden apró részletre gondoltunk: a táncosoknak lesz masszőrünk, aki odafigyel rájuk, továbbá megköszönném a konyha segítségét is, a menzán lesz pl. vegetáriánus menü is. De együttműködést emelnék ki a campus igazgatósággal és a kollégiummal is, ugyanis a felújításokat hozzánk ütemezték.  Azt érzem, hogy mindenki szívét-lelkét beleadja ebbe.”

Az intenzív kurzus népszerűsége látványosan megnőtt a tavalyi évhez képest, Bartha Zsófia elmondta, ezt a járványhelyzet utóhatásának gondolják. Ami még külön jó hír, hogy idén augusztusban több országból is érkeznek résztvevők.

„A tavalyihoz képest szerencsére megnőtt a létszám a nemzetközi balettkurzusra. Jönnek Japánból, Ciprusról, Görögországból, Horvátországból, Szlovéniából, Izraelből… – sorolta a művészeti menedzser – Bízom abban, hogy az intézmény híre most már elérte ezeket a területeket, és a jövőben fölveszik az állandó listájukra az MTE-t, hogy ide is ellátogassanak hasonló eseményekre, megmérettessék magukat a versenyünkön, illetve ha úgy adódik, akkor nálunk folytassák tanulmányaikat.”

A szervezők az egyetem novemberi nemzetközi balettversenyét is bemutatják a résztvevőknek. Augusztus 9-én egy Budapest Ballet Grand Prix kisérő rendezvényre is sor kerül, ahol egy rövid bemutatót követően kötetlen beszélgetés keretében kerül fókuszba a novemberi verseny, sőt az érdeklődőknek a nevezésben is segítenek a szervezők. Bartha Zsófia elmondta, a BBGP esemény bemutatása és a tapasztalatcsere kerül a fókuszba a side eventen.

 

„Bemutatjuk az MTE által megálmodott professzionális balettversenyt. Aki igényli, azt segítjük beregisztrálni, hogy nekik ne teljen annyi időbe, illetve, ha kérdésük van, azonnal meg tudjuk válaszolni. Abban is mellettük vagyunk, hogy ha szeretnék, akkor elkészítjük a versenyregisztrációhoz szükséges videójukat.

Ezt az alkalmat egyrészt azért hívtuk életre, hogy összeismerkedjenek a kurzuson résztvevők, így első este legyen egy közösségi élményük, másrészt azért, hogy el tudjuk nekik mondani, hogy mi ez a verseny, miről szól, mit szeretnénk képviselni és miért fontos az ő jelenlétük-legyen idejük végig gondolni a másfél hét alatt, hogy kívánnak-e regisztrálni.

A résztvevők beszélgethetnek majd olyan mesterekkel, akik már nem egy ilyen versenyen vettek részt akár indulóként, akár zsűriként. Szeretnénk, hogy egy oda-vissza kommunikáció alakuljon ki és közvetlen legyen a hangulat.”

A művészeti menedzser azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy aki a kurzus elején leadja a jelentkezést a versenyre, lehetőséget kap arra, hogy augusztus 12-én egy instant coach programban vegyen részt olyan neves meseterekkel, akik a héten a kurzuson is oktatnak és a verseny szervezésében, értékelésében nívós helyet foglalnak el.

A táncosok és mestereik augusztus 18-án rövid színpadi bemutatóval zárják a nyári kurzust, melyre ugyan nem értékesítenek jegyeket, de online élő adásban lehet követni a növendékek előadásait, így a külföldi résztvevők hozzátartozói is megtekinthetik a bemutatót.

Bartha Zsófiát végül arról kérdeztük, milyen szerepet töltenek be a megszervezett nyári kurzusok az egyetem életében, hogyan hatnak az egyetem népszerűségére.

„Egyrészt már most olyan gyerekek jelentkeztek ide, akik felvételt nyertek az egyetemre, szóval ez lesz a „nulladik találkozási pont”. Az, hogy itt egy jó hangulatú kurzuson vesz részt az ember, szerintem képes megalapozni a jó kapcsolatot, így a hozzáállását is a következő szorgos évekhez, barátságokhoz, mesterekhez. Mindezt saját tapasztalatból mondom.” – majd hozzátette, hogy a nyári kurzusok emellett természetese a nemzetközi ismertséget is bővíteni és erősíteni tudják.

Az egyetem nemzetközi szerepe és híre rendkívül fontos. Évközben is figyelünk arra, hogy a fiatalok milyen benyomást kapnak-lehetőleg a legjobbat-, milyen tudást visznek magukkal, itt ez most fokozottan igaz, hiszen ez egy tömör 10 nap. Biztos vagyok abban, hogy világszerte elviszik majd a Magyar Táncművészeti Egyetem és mestereink jóhírét. Minden szempontból ugródeszka lehet a nyári kurzus.”

Megszakítás