Skip to main content
EgyetemHírekKiemelt

Kedvcsináló jókedvvel a néptáncos hallgatók vizsgakoncertjéhez

By 2023.05.27.május 31st, 2023No Comments

Június 2-án a Nemzeti Táncszínházban koncertvizsgájukon lépnek színpadra a Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc szakirányos végzős hallgatói. Az évfolyam hosszú évek munkáját zárja le a kétrészes előadással, melyben megmutatják tudásukat és utoljára táncolnak együtt.

A koncertvizsga két részből áll, melyből az első rész a magyar tánc történetét mutatja be, ami Novák Ferenc “Tata” Magyar évszázadok táncai című műsora alapján készült, és amelyben  történelmi korszakokon átívelve eljutunk a sima körtáncoktól egészen a csárdásokig. A műsor második felvonása a hivatásos együttesek repertoárjából álló számok sorozata, melyeket az ottani vezetők, táncosok, valamint az MTE mesterei tanítottak be a hallgatóknak. A második részben a tanszak hallgatói nem csak néptáncban mutatják meg tehetségüket és tudásukat, így a koncertvizsga felhozatala igencsak sokszínű.

A vizsgakoncertet megelőzően, a hallgatók először május 9-én Sopronban, majd május 23-án és 26-án az MTE ifj. Nagy Zoltán Színháztermében is bemutatták a műsort. A széles repertoárt felölelő előadást követően megszólaltak az évfolyamvezető mesterek, Rémi Tünde és Appelshoffer János, valamint Ónodi Béla, tanszékvezető is.

„A koncertvizsga mindig egy ünnep – fogalmazott Ónodi Béla. – Tulajdonképpen az öt évnek a lezárása. Legfontosabb célja, véleményem szerint, hogy a táncos a hozott és az itt öt év alatt megszerzett tudást minél jobban megmutassa. Voltaképpen ez a célja a koncertvizsgának.”

 

A tanszékvezető elmondta, több korosztály is megfordult a május 27-i bemutatón, ahol sokak tetszését elnyerte a változatos műsor, hiszen rengeteg színt és hangulatot kaptak az előadás folyamán a nézők. Szinte biztos, hogy mindenki talál a repertoárban olyan számot, ami megérinti, Ónodi Béla ezért is ajánlja valamennyi érdeklődő számára.

„Öt éve erre készülünk és ezzel a kijelentéssel nem is állok olyan messze a valóságtól.” – kezdte Appelshoffer János, majd elmondta, kiknek ajánlja az előadást. – Elsősorban talán azoknak, akik erre a pályára szeretnének lépni. Fontos, hogy lássák, ez az iskola mit tud adni a diákoknak öt év alatt, mert ez abszolút kiderül ebből a koncertvizsgából. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy az első felvonással akár turnéztathatnánk is, mert mindenki számára érdekes lehet, miközben a második felvonás egy valóságos gála, amit élmény látni. Nagyon sokszínű az előadás, tehát mindenki megtalálja benne az ő szája íze szerint valót.” 

Rémi Tünde évfolyamvezető büszkén nyugtázta a május 27-én színpadra állított produkciót. Elmondat, kissé elfogult, hiszen öt hosszú éven át tanította az évfolyamot és kísérte végig őket ezen az úton. Appelshoffer Jánoshoz hasonlóan ő is szívből ajánlja minden korosztálynak a koncertvizsga megtekintését.

„Ez egy olyan ismeretterjesztő előadás, ami érdekes az általános iskolától kezdve az idősebb korosztályokig. Fontos, hogy akik nincsenek benne a néptánc világába, azoknak olyan ismereteket ad és olyan táncélményt, amivel szerintem gazdagabban mehetnek haza.”

Az “elővizsgakoncert” után két hallgató, Hudák Dóra és Bognár Adrián is beszámolt a felkészülés rejtelmeiről és arról is meséltek, melyik koreográfia áll szívükhöz a legközelebb.

Hudák Dóra azokat a számokat említette, ahol az egész évfolyam együtt áll a színpadon, hiszen akkor határtalan a jókedv, illetve Juhász Zsolt Örökké ég a felhők felett című koreográfiáját, melyet a második felvonásban láthatnak majd a nézők. A koreográfiarészlet ugyan távolabb áll a néptánctól, de Dóra elárulta, nagy élvezettel adja elő:

„Nagyon jól éreztem magam annak ellenére, hogy az utóbbi időben elég fárasztó volt ez a felkészülési időszak. Sajnos betegség is becsúszott az osztályban többeknek, köztük nekem is, de ennek ellenére valahogy ma eltöltött minket a jókedv, ahogy együtt táncolunk és úgy éreztem, hogy egyre jobban benne vagyok a hangulatban.”

Bognár Adrián, szintén néptánc szakirány hallgató közvetlen a kétrészes előadás után mondta el, rendkívül jól érezte magát a színpadon és a fáradság ellenére is nagyon izgalmasnak találja a műsorösszeállítást. Adrián elárulta, az MTE mesterei külön koreografálták a műsorszámokat, továbbá külsős táncmesterek is foglalkoztak az évfolyammal, így állt össze a sokszínű vizsgakoncert műsora.

„Fiataltól idősebb korosztályig bárkinek ajánlanám, akit érdekel, mindenképp nézze meg!” – fogalmazott a fiatal hallgató.

Az néptáncos hallgatók előadása június 2-án és 3-án tekinthető meg a Nemzeti Táncszínházban, ahová szeretettel várnak minden érdeklődőt!

Megszakítás