Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Képesítő vizsga előtti bemutató az MTE színpadán

By 2023.02.18.február 19th, 2023No Comments

A Magyar Táncművészeti Egyetem klasszikus balett szakirányának végzős hallgatói február 15-én színpadra állították képesítői vizsgájuk gyakorlatait, melyet az intézmény fiatalabb diákjai is megtekinthettek. A fellépő hallgatók az egyetemi képzés utolsó évében, a kilenc éves tanulási folyamat végéhez közeledve szigorlatként teljesítették a bemutatót klasszikus balettből, emelésből és kortárs modern táncból, ami tulajdonképpen a korábban hagyományos termi vizsga színpadra állított verziója.

Fotók: Mészáros Csaba

Fodorné Molnár Márta, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora kiemelte az esemény fontosságát és hangsúlyozta, mekkora kihívás előtt állnak a hallgatók.

„Tulajdonképpen ez egy szokásos vizsga, annyiban tér el, hogy ez itt a színpadon történik, és nem a balett teremben. Úgy gondolom, hogy amit az egyetem oktatói eddig meg tudtak tanítani, azt megtanították a hallgatóknak, és ezt követően, amikor majd szerződést kapnak, akkor fognak kiteljesedni. Az együtteseknél és színházaknál együtt dolgozhatnak különböző koreográfusokkal, különböző szerepekben próbálják ki magukat, és akkor érik el majd igazán a csúcsformájukat. A záróvizsga vizsgabizottsága olyan prominens személyekből fog állni, akiknek a véleménye nagyon meghatározó a táncszakmában, úgyhogy izgalmas lesz, hogy ők mit szólnak mindehhez.”

Nagy Gvendolin végzős hallgatót, két vizsgaelőadás között, az öltözőkben értük utol, aki elégedetten és boldogan nyilatkozott a bemutatóról.

„Igazából rengeteget gyakoroltunk erre a vizsgára, és az elkövetkezendő napokban is rengeteget fogunk. Nagyon fárasztó, de öröm volt felkészülni mesternőmmel, végig csinálni az egész bemutatót az osztálytársaimmal, a barátaimmal, ők a családom. Emellett hatalmas élmény volt megmutatni azt, amit már kilenc éve gyakorlunk, hihetetlen, hogy eljutottunk idáig, hogy már képesítő vizsgázunk.”

Macher Szilárd oktatási rektorhelyettes, Táncművészképző Intézet igazgató, egyetemi tanár elárulta, hogyan zajlik a felkészülés a hallgatókkal erre jelentőségteljes vizsgára.

„Ez tulajdonképpen mesterfüggő. Mi úgy kezdtünk készülni a vizsgára, hogy az első félévben szeptember óta gyakoroltunk bizonyos elemeket, kombinációkat, amelyek közül több a vizsgán is szerepel, de aztán félretettük őket. Kerestük a zenéket a zongorakísérőmmel, Tálos Viviennel, aki fantasztikus segítség volt. Nagyon igényes klasszikus zenei anyagot állítottunk össze, amit nagyon fontosnak érzek nevelési és muzikalitás szempontból is. A gyakorlás közben fokozatosan letisztult, hogy majd a vizsgán melyik gyakorlatokat fogjuk használni, illetve igyekeztem összeválogatni azokat, amiken láttam, hogy előnyös számukra. Mindezt a kicsit hosszúra nyúlt téli szünet után elkezdtük fokozatosan összeállítani. Voltaképpen igyekeztem erre a vizsgára időzíteni, hogy készek is legyenek, de ne unják még meg.”

Kulcsár Noémi, egyetemi docens arról mesélt milyen szempontok alapján állította össze a vizsgaanyagot és beszámolt nekünk a próbafolyamatok során felmerült nehézségekről is.

„Ez tulajdonképpen egy vizsgaanyag, etapok, tehát kombinációk vannak megszerkesztve, és zenével, fénnyel van strukturálva és ettől szinte már koreográfiának tűnik, hiszen színpadon adjuk elő. Az elsődleges koncepció az, hogy bemutassam őket, mit tudnak, milyen technikákat tanultak, hogyan tudnak együtt dolgozni, valamint külön-külön milyen egyéniségük van.

Heti kétszer találkoztam velük, akkor kezdtük el ezeket a mozgásanyagokat rögzíteni. A hallgatók leterheltsége nyilván változó volt, volt közben nekik egy nagyon hosszú Diótörő időszak, voltak szünnapok, de jól haladnak és jól teljesítenek.”

Fotó: Mészáros Csaba

Alfie Pearce, klasszikus balett szakirány végzős évfolyamának brit hallgatója az előadás után lelkesen számolt be a munkafolyamatokról, és arról is beszélt, milyen az MTE-n tanulni.

„Minden percét élveztem, nagyon izgalmas volt, mindemellett nehéz és megterhelő. De rengeteget fejlődtem és sokkal magabiztosabbnak érzem magam bizonyos szempontból, mint a próbák előtt. Úgy érzem mindig van min dolgozni, de elégedett vagyok azzal ahová jutottam.

Nagyon szeretek itt tanulni, csodás a légkör, nagyon jó a társaság, kiváló tanárok vesznek körül és rengeteg lehetőséget kapunk. Számomra nagyon sokat ad az egyetem, ahogy a többi hallgatónak is, úgy gondolom.”

A mesterek egyhangú elégedettséggel nyugtázták a bemutatót. A klasszikus balett szakirány utolsó éves hallgatói február 20-án állnak a vizsgabizottság elé a színpadon bemutatott gyakorlatokkal.

 

Dolmány Fanni 

Megszakítás