Skip to main content
Gimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Kezdődnek a felvételik az MTE vidéki tehetségközpontjaiba

By 2022.08.31.szeptember 3rd, 2022No Comments

Öt másik helyszín mellett Székesfehérváron is indít előkészítő balettképzést a Magyar Táncművészeti Egyetem. A kezdeményezés legfőbb célja, hogy felfedezzék és az egyetem számára előképezzék a vidéken élő, tehetséges és a táncos hivatás iránt elhivatott fiatalokat.

Eger, Nyíregyháza, Oroszlány és Szeged mellett – amelyek felvételi időpontjáról és a részletekről ITT olvashat -, Székesfehérvár lesz a Magyar Táncművészeti Egyetem egyik vidéki felvételi helye. A Nagy-Kuthy Táncstúdió kapta a megtisztelő feladatot, hogy a válogatás után előképezze a tehetséges gyerekeket az egyetem tematikája alapján – hangzott el a kezdeményezést ismertető sajtótájékoztatón.

Dr. Macher Szilárd, a Magyar Táncművészeti Egyetem oktatási rektorhelyettese, a vidéki tehetséggondozó program ötletgazdája hozzátette, számukra nagy öröm és hiánypótló egyben, hogy megbízható táncpedagógusokkal dolgozhatnak együtt a vidéki tehetségközpontokban. Ennek alapja az angliai Royal Ballett School, amely ott az egész országra kiterjedt hálózattal rendelkezik. Ez egy alulról építkező folyamat, melynek során a folyamatosan nehezedő képzési struktúrában kiszűrik az igazán tehetségeseket. Fontos, hogy a gyerekeket egészen pici kortól, ellenőrizhető módon előképezzék úgy, hogy erre az Egyetemen tudjanak építeni.

Szitt Melinda, az MTE Klasszikus Balett Tanszékének mesteroktatója arról beszélt, a szülők számára nagy könnyebbséget jelent, hogy nem kell elküldeniük a kisgyermekeiket Budapestre. A tehetséggondozó program hidat képez az Egyetem és a vidéki stúdiók között. Ha egy gyermek valóban tehetséges és elhivatott, akkor érdemes követni ezt a képzési struktúrát.

„Székesfehérvár, Fejér megye és az iskolánk életében is egy nagyszerű dolog kezdődik azzal, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem itt is képviselteti magát az előkészítő balett stúdiójával. A Tehetségcentrum létrehozása nagy feladat és felelősség is egyben.” – fogalmazott Nagy-Kuthy Zoltán, a Nagy-Kuthy Táncstúdió igazgatója, tanára. Elmondta, hogy nagy számban jelentkeznek náluk olyan gyerekek, akik szeretnék a táncot életvitelszerűen művelni, a hivatásuknak választani. Az ehhez szükséges előképzést eddig nem tudták számukra megadni, most azonban ez megvalósul. A megalakuló iskolában speciálisan az MTE metodikáját alkalmazva tudják a gyerekeket képezni, és nagy előny, hogy a tehetséges fiataloknak nem kell felutazniuk Budapestre. Az MTE mesterei fognak lejönni Székesfehérvárra, részt vesznek a gyerekek felvételiztetésében, vizsgáztatásában, és magát a képzést is felügyelik majd.

Szeptember 3-án, szombaton 10.00 órától a Nagy-Kuthy Táncstúdióban felvételit rendeznek, ahova 1-4. osztályos korú gyerekeket várnak. Elsősorban a gyerekek adottságait, hajlékonyságát, mozgását, mozgástartományát, koordinációs képességét fogják vizsgálni. Kuthy Mercédesz, a Táncstúdió vezetője, tanára elmondta: érdeklődni lehet a +36 30 9 336 377-es telefonszámon, illetve a részvételhez előzetes regisztrációt is kérnek a dw.production@yahoo.com e-mail címen a gyermek nevének és életkorának megadásával. Szeretettel hívják és várják a lányokat és a fiúkat egyaránt.Természetesen nem csak Székesfehérváron, hanem a több helyszínen is.

Fontos, hogy a sikeresen teljesített képzés nem jelent egyenes ági felvételt az Egyetemre. Azonban az előképzésben részt vett és fejlesztett gyerekek – amennyiben az MTE hallgatóivá válnak – az egyetemi balettművész képzésüket lényegesen könnyebben tudják majd elkezdeni.

Forrás: www.szekesfehervar.hu

Megszakítás