Skip to main content
Blog

Ki a skatulyából! Avagy mit és mikor tekintünk lehetőségnek?

By 2020.04.22.január 30th, 2022No Comments

Ha a hétköznapjainkat éljük, rutinból ítéljük meg az eseményeket rossznak vagy jónak. Azt gondoljuk, hogy egyértelmű számunkra, hogy mi a jó és mi a rossz. Mindannyiunknak lehetnek olyan tapasztalatai, hogy történik velünk valami rossz dolog, amiért bosszankodunk, szomorkodunk, dühöngünk, stb., aztán valami jó sül ki belőle. Például lekéssük a vonatot, és végül a következő járaton megismerkedünk valakivel, aki szuperjó barátunk lesz később. Nem azt a szerepet kapom meg, amit először szerettem volna, aztán kiderül, hogy a másik, sokkal közelebb áll majd hozzám és sikert is hoz. Ahogyan telik az idő, kiderül egy-egy rossznak vélt dologról, hogy tulajdonképpen egy jónak volt a csírája és hasznunkra vált. Elcsodálkozunk, meglepődünk, és végül akár hálát érzünk miatta. Nem is számítottunk rá, de megtörtént az átalakulás. Ahogyan egy jónak tűnő dologról is kiderülhet, hogy végül rossz eredményt hozott, amire nem is számítottunk.  (Pl. valamilyen szempontból el voltunk kényeztetve és későn tanultunk meg küzdeni valamiért).

Sokan abban a hitben élünk, hogy ezek a fordulatok tőlünk függetlenek, nincs rá hatásunk. Mármint, hogy rosszból jó történik vagy fordítva. Pedig van. A kulcsa ennek az, hogy felismerjük-e azt, hogy minden helyzetben van választási lehetőségünk. Tudjuk-e meglátni a nehéz körülmények közt a lehetőséget valamiben, a fejlődést magunk számára? A jó hír, hogy mindenben, még a legnehezebb helyzetekben is találhatok lehetőséget a fejlődésre.

Mit tudok kihozni ebből a nehéz helyzetből?  Mire tanít ez a helyzet engem?

A mostani időszakban, amikor az otthonunk négy fala közé szorulunk, ezek a kérdések fontosak és aktuálisak lehetnek. Bosszankodom és kesergek azon, hogy nem mehetek ki szabadon az utcára és nem találkozhatok a barátaimmal, amit egyébként tennék. Nem mehetek be táncolni a próbaterembe, se moziba, kávézóba, koncertre, hamburgerezni, pedig nagyon szeretnék. Itthon vagyok és unatkozom. Jó esetben elfoglalom magam valamivel, Netflixet nézek, átpörgetem az instát félóránként, a zenéimet hallgatom a Spotify-n, elvetemült állapotomban még a szekrényemben is rendet rakok (de csak egyszer). Aztán mindent megunok. Mire jó ez az egész járványhelyzet? Meddig tart még??

Hallottad már azt, hogy Ki a skatulyából?

Tudsz-e erre a jelenlegi helyzetre úgy nézni, mint egy óriási lehetőség, hogy mit hozol ki belőle magad számára? Használd ki kreatívan ezt az időd a javadra! Most végre van idő, hogy átgondold a céljaidat és akár papírra is vesd őket. Aztán arra is lehetőséget nyílik, hogy már ma vagy holnap elkezd megvalósítani őket! Ha már fizikailag skatulyában vagyunk, lélektani értelemben törjünk ki belőle!

Egy ún. Célkitűző feladatot írok le, amit ki is próbálhatsz otthon, ha van kedved hozzá.

  1. Először írj tíz erősségedet, amire büszke vagy és tudod, hogy támaszkodhatsz rájuk.
  2. Azután írj le még tíz olyan jó tulajdonságot, jellemzőt, amit mások szoktak mondani neked, és amit szeretnek benned. Olvasd el őket figyelmesen és gondold át, miben tudnak téged segíteni ezek a jó tulajdonságok, amikor a céljaidra gondolsz. Ez az első két lépés nagyon fontos, hogy bízni tudj a saját erődben.
  3. Harmadik lépésként írj egy tervet: Miben szeretnél változni? Milyen célokat akarsz elérni?

Írd le, hogy

  • fél éven belül,
  • egy éven belül
  • és öt év múlva mit akarsz elérni.

Ez lehet a tanulás, a tánc vagy művészet kapcsán cél, vagy egyéb más célkitűzésed is lehet. Például többször segítenél valakinek, vagy általában türelmesebb lennél a barátaiddal. Egy vizsgán vagy felvételin jobban akarsz teljesíteni. Egy koreográfiát nagyon jól szeretnél eltáncolni. Az érettségid sikeresen akarod megugrani. Egészségesebben akarsz étkezni. Mind jó cél lehet.

Írhatsz egy -egy célt is, de akár több célod is lehet. Tőled függ.

  1. Negyedik lépés, hogy írd a célok alá, mit kell tenned naponta, hogy elérd ezeket a célokat. Ezzel apróbb lépésekre osztod fel a céljaid elérése felé vezető utad. Írd le ezeket a tennivalókat is, akár egy másik lapra. Legyél kreatív és találd ki, hogy a mostani körülmények közt mit tudsz tenni, hogy elkezd a megvalósítást! Gondold végig, mi az, amit már ebben az időszakban is el tudsz kezdeni megvalósítani! Pl. Nyelvvizsgát akarsz tenni? A forgásokban akarsz fejlődni? Erősebb vagy hajlékonyabb akarsz lenni? Mi akadályoz meg, hogy belevágj? Rajta, kezdj neki, vágj bele! Lehet, hogy ez az idő a TE időd végre, hogy valóban a TE céljaidért kezdj tenni. Mi akadályoz meg benne? (Az akaraterőd viszont fontos, porold le, és izmosítsd!)

Végezetül egy tanács: hagyj időt magadnak, akár egy-két napot is, hogy valóban azokat a célokat fogalmazd meg és írd le, amelyek neked fontosak! ( Ha veszítenél a kitartásból egy-egy nap, állj a tükör elé, néz a saját szemedbe és olvasd fel magadnak az erősségeidet!)

Ha megosztanád a gondolataidat valakivel, vagy jó lenne egy „külső szem” a megvalósítás útján, kérlek, keress meg az alábbi elérhetőségen:

horvath. ivett@mte.eu

https://www.facebook.com/mtenadasi303

Horváth Ivett iskolapszichológus

 

 

Megszakítás