Skip to main content
EgyetemHírekKiemelt

Kortárs balettkurzus, Darai Tamással

By 2022.09.25.szeptember 26th, 2022No Comments

Idén is kortárs balettkurzuson vettek részt a klasszikus balett szakirány VIII. évfolyamos hallgatói, Darai Tamás vezetésével. A mai táncvilágra jellemző újfajta felfogással és mozgásminőségekkel találkozhattak a fiatal művészjelöltek.

A kurzus az új európai elvárásokra készít fel, hogy a hamarosan következő próbatáncokra még nagyobb felkészültséggel érkezhessenek a hallgatók.

Darai Tamás, aki az MTE-n végzett balettművészként, az akadémikus balettet egy új irányból megközelítő szemlélettel tanítja, amiben a test mozgatását, különböző imaginációkkal és érzetekkel segíti meg. Ennek segítségével a hallgatók egy organikus és felszabadult módját tapasztalhatták meg a táncnak, a test és a balett spiráljainak használatával. A kéthetes balettkurzust záró bemutatón, a különböző gyakorlatok mellett, egy rövidebb koreográfiát is előadtak a fiatal táncosok. Ezt három, különböző stílusú zenére is eltáncolták, mindegyikben új muzikalitást és minőségeket megtanulva.

Darai Tamás 2012-es végzése után a Horvát Nemzeti Színházhoz szerződött, onnan már első szólistaként távozott a német Augsburg Ballett társulatához, majd három évig táncolt és turnézott a The Forsythe Company utódegyütteseként létrejött Dresden Frankfurt Dance Company szólistájaként. Itt Jacopo Godani koreográfustól tanulhatott, és vehetett részt a kreációs folyamatokban. Karrierje során, klasszikus és neoklasszikus főszerepek mellett lehetősége volt táncolni olyan kortárs alkotók darabjaiban, mint például William Forsythe, Nacho Duato, Marco Goecke, Edward Clug.

A VIII. évfolyam táncosai a kurzuson új összefüggéseket értettek meg a természet törvényszerűségei és a testük mozgatása között, egyénileg rengeteget fejlődtek, és egy új felfogással lettek gazdagabbak, amit hallgatói éveik alatt és karrierjük során is kamatoztatni tudnak majd.

 

 

Megszakítás