Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemeltUncategorized @hu

Köszöntjük a magyar kultúra napját!   

By 2024.01.21.január 23rd, 2024No Comments

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.

A magyar Országgyűlés 2022. december 7-i elfogadta az 55/2022. (XII. 8.) OGY határozatot, amelynek értelmében a Himnusz befejezésének 200. évfordulójára emlékezve – január 22-ét hivatalos állami emléknapként a Magyar Kultúra Napjának nyilvánította.

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

A Magyar Táncművészeti Egyetem, mint művészeti egyetem a táncművészet tradíciójának átadásáért minden nap tesz. Szóval, tettel, neveléssel, munkával. Úgy gondoljuk, mindez hosszú évekre meghatározhatja a táncművészet szerepét, jelentőségét és helyét a kulturális életben.

A Magyar Táncművészeti Egyetem széles oktatási spektrumával, kiemelkedő színvonalú képzéseivel, művészeti, oktatási és tudományos módszerek kutatásával és fejlesztésével – ahogy az Egyetem rektora, Fodorné Molnár Márta egyetemi tanár is megfogalmazta – nagyban hozzá tud járulni a magyar táncművészet, a magyar kultúra és a magyar társadalom fejlődéséhez. A táncművészet kiemelten képes a magyar kulturális értékek közvetítésére a nagyvilág felé, segítve annak nemzetközi integrációját és hírnevének erősödését, ugyanakkor a nemzeti identitástudat megőrzésében is jelentős szerepet tud vállalni Kárpát-medence, és világszerte.

A Magyar Kultúra Napját, január 22-ét mi is köszöntjük, többek közt ezzel a rövid videóval.

Megszakítás