Skip to main content
EgyetemHírekKiemelt

Yaniv Abraham a Magyar Táncművészeti Egyetemen

By 2024.01.22.No Comments

Egy hétig a IV. évfolyam moderntánc szakirány hallgatóival dolgozik Yaniv Abraham, korunk egyik meghatározó koreográfusa, táncművésze.

Yaniv Abraham a kurzusán Gaga órát tart, azt követően Ohad Naharin koreográfus repertoárjából és saját koreográfiájából tanít be a hallgatóknak részleteket. Pénteken az izraeli művész több évfolyam hallgatói számára –  invitálva a mestereket is a részvételre – Gaga órát tart.

Yaniv Abraham a Karmi Machol Karmiel néptánc-akadémián és társulatban kezdett táncolni, majd 1999-2001 között a Mate Asher Előadóművészeti Iskolában (MASPA) folytatta képzését a Kibbutz Kortárs Táncegyüttes mellett a Ga’aton Kibbutzban.

2001 júniusában csatlakozott a Batsheva együtteshez, majd 2003 februárjában a Batsheva Dance Companyhoz került, ahol 2010 júliusáig táncolt. A Batsheva táncegyüttesben Yaniv Ohad Naharin művészeti igazgató, Sharon Eyal házi koreográfus és Mats Ek vendégkoreográfus munkáit adta elő. Az elmúlt években a Batsheva öregdiákjainak, Noa Zuknak és Gili Navotnak a műveiben lépett fel.

Táncosként az Izraeli Kulturális és Oktatási Minisztérium, a Sharett Alapítvány és az Amerika-Izrael Kulturális Alapítvány ösztöndíjait kapta.

Yaniv 2004-2010 között számos koreográfiát készített a Batsheva Dancers Create számára. A társulatból való távozása óta új táncokat alkotott a MASPA és a Floridai Egyetem számára, Somersault című szólóját (2013) pedig több fesztiválon is bemutatták: a tel-avivi Suzanne Dellal Centre-ben, az amszterdami Dance Makers-ben és az olaszországi Reggio Calabriában (MDF). Yaniv táncosoknak és nem táncosoknak egyaránt tanította a Gaga-t, Ohad Naharin mozgásnyelvét Izraelben és nemzetközi szinten, és Naharin repertoárját is tanította.  Tanított olyan táncegyütteseknek, mint a Batsheva, a Carte Blanche, a Les Grands Ballets Canadiens és a Cullberg Ballet, valamint olyan iskolák tánc tanszékein, mint a University of Florida, Jacksonville vagy a Dél-Floridai Egyetem.

Mesterkurzusokat és workshopokat vezetett Ausztráliában, Szingapúrban, Japánban, Oroszországban, Szerbiában, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, az Egyesült Államokban és most a Magyar Táncművészeti Egyetemen dolgozik hallgatóinkkal.

 

Nyitókép: Guy and Yaniv (Gennady Tashilitsky) 

Megszakítás