Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Mario Radacovsky a Magyar Táncművészeti Egyetemen!

By 2024.01.31.No Comments

A Magyar Táncművészeti Egyetemre látogat Mario Radacovsky a Brnói Nemzeti Színház Balettjének igazgatója, művészeti vezetője, ismert és elismert balettművész, koreográfus.

A kiváló művész látogatása alatt megtekinti az Egyetem végzős balettévfolyamát és Csizmadia Tamás szervezésében gyakorlatot is tart a hallgatóknak.

Mario Radacovsky a pozsonyi Eva Jaczová Tánckonzervatórium elvégzése után 1992-ben meghívást kapott a hágai Holland Táncszínházhoz ( NDT), ahol akkoriban a kor legjelentősebb koreográfusai  – Jiří Kylián, Mats Ek, Nacho Duato, Ohad Naharin, William Forsythe, Édouard Lock –  alkottak. Mielőtt csatlakozott volna a nagyhírű társulathoz, féléves szerződést kapott a Brnói Nemzeti Színház balettegyütteséhez szólistaként. 1999-ben újabb külföldi ajánlatot fogadott el és a montreali Les Grands Ballets Canadiens első szólistája lett. 2000-ben visszatért a Szlovák Nemzeti Baletthez vendégszólistaként, 2006-2010 között annak művészeti vezetőjeként. 2013-as évadtól a Brnói Nemzeti Színház balettegyüttesének művészeti vezetője. 2018-ban elvégezte a prágai Előadóművészeti Akadémia koreográfus mesterképzését.

2014-ben így nyilatkozott koreográfusi és vezetői hitvallásáról a cseh Tanecniaktuality lapnak.

Klasszicista vagyok – szeretem a klasszikusokat, de szeretem provokálni a közönséget, hogy ne mondják azt, ma nem nézem meg a Hattyúk tavát, majd egy hónap múlva megnézem. Szeretném, ha az emberek jobban odafigyelnének arra, ami a színházban történik…

A legfontosabb az, ami összetartja a társulatot, ami meghatározza, hogy mi a társulat – néhány kiváló szólista nem elég.

 

Címlapfotó: Delfi.it

Megszakítás