Skip to main content
EgyetemGimnázium, kollégiumHírekKiemelt

Minden jegy elkelt – Lépésről-lépésre Gála az Egyetemen, majd a Nemzeti Táncszínházban 

By 2023.10.21.No Comments

Október 19-én került sor a Lépésről-lépésre előadás házibemutatójára a Magyar Táncművészeti Egyetem ifj. Nagy Zoltán Színháztermében. Ha úgy tetszik, az Egyetemen volt a premier, azonban az érdeklődők október 21-én szombaton megtekinthetik a hallgatók munkáját, tehát a teljes válogatását, ám akkor már a Nemzeti Táncszínházban. Az Egyetem hallgatói iránt nagy az érdeklődés, mert az előadásra minden jegy elkelt.

Egy korábbi és egy jelenlegi tanszékvezetőt kérdeztünk a műsor jelentőségéről, a programról és arról, miért fontos a tanévben és az oktatásban a Lépésről-lépésre műsor.

Fotók: Csillag Pál

Brieber Éva, az MTE Klasszikus Balett Tanszékének vezetője a műsor súlyáról elmondta, a tanév elején komoly jelentősége van, mert úgy látja, egy kicsit összekapja a társaságot.

“Rögtön adott egy kihívás, ami másfél-két hónappal a tanév kezdete után célt ad a hallgatóknak.“

A tanszékvezető örömmel nyugtázta az előadás színvonalát és azt is, hogy a tanév eleji munka nem eredményezett sérülést a hallgatók körében. Ennek ellenére adódtak nehézségek.

“Sérülés szerencsére nem volt, rendben vannak a hallgatók. Sőt, aki tavaly év végén, meg félévkor komolyabb sérülést szenvedett mára már meggyógyult. A nehézséget igazából az okozza, vagy okozta, hogy a tanév elején a hallgatók kurzusokra járnak, melyek alatt nincs “rendes órarendjük”. Egy másfél órás balettórájuk van, ezután következnek az említett kurzusok. Ez a két-három hét hiányzik a felkészülésükből.”

Hortobágyi Gyöngyvér, a Néptánc Tanszék korábbi tanszékvezetője szerint azért fontos a Lépésről-lépésre gála a tanév rendjében, mert fel kell venni a ritmust és látni kell, hogyan veszik az akadályokat a hallgatók.

“Elég korai a megmérettetés, hiszen a tanévkezdést követően a felkészülésre kevesebb mint két hónap áll a hallgatók rendelkezésére. Ez így rendben van , mert a gyerekeknek rendkívül fontos, hogy olyan helyzetbe is kerüljenek, amikor a fellépésre a felkészülési idő nem olyan hosszú, hiszen azt is meg kell tanulni. Amennyiben valaki profi táncos lesz – és ez a képzés mindenféleképpen a professzionális táncéletre való felkészítésben kap szerepet -, akkor elvárás, hogy egy kicsit rövidebb idő alatt is kihozza magából a maximumot.” 

A kiváló oktatót és néptáncost a fiatal néptánc hallgatókról is kérdeztük.

“Nekem könnyű dolgom van, mert a néptánc szakirány oktatói közé tartozom, és ezek a gyerekek most már harmadik éve dolgoznak velünk, tehát nagyon hamar vissza tudjuk őket rázni a normál kerékvágásba. Koncentráltan tudnak dolgozni,  és mi is olyan határozottan építjük fel a tanmenetet, hogy nem jelent problémát számukra bármit, bármikor eltáncolni.”

Brieber Éva és Hortobágyi Gyöngyvér egyértelművé tették: a Lépésről-lépésre műsor minden korosztálynak megfelelő szórakozást nyújt. A sokszínű, színvonalas programban megjelenő ruhák, stílusok és nem utolsó sorban az MTE hallgatói nem okoznak csalódást.

Éppen ezért minden tánckedvelőnek érdemes ellátogatni szombaton este a Nemzeti Táncszínházba, ahol láthatják, hogy az Egyetem fiatal tehetségei merre járnak, hol tartanak a táncművésszé válás felelősségteljes, egyben felemelő folyamatában.

 

 

Megszakítás