Skip to main content
EgyetemHírekKiemelt

Műfajok, módszerek, mesterek a táncművészetben – A Magyar Táncművészeti Egyetem IX. Nemzetközi Tánctudományi Konferenciája

By 2023.12.11.No Comments

A konferenciát – melyet 2023. november 3-án és 4-én rendeztek – két külföldi szaktekintély, Francesca Falcone (Olaszország), majd Maja Vukadinovic (Szerbia) plenáris előadása nyitotta meg. Előadásaikban izgalmas és mindannyiunk számára új kutatási témákat és eredményeket tártak elénk.

Az első, történeti jellegű előadásban Nicola Guerra olasz balettmester működésébe, ezen belül is magyarországi tevékenységébe nyertünk betekintést. Nicola Guerra a századfordulón élt mester, életéről meglepően keveset tudunk a szakmai köztudatban. A budapesti Operaházban 1902 és 1915 között húsz táncjátékot tanított be, melyből tizennyolc koreográfiát ő maga készített. Itthoni munkája során a legnevesebb magyar szólistákkal dolgozott. Falcone előadásából izgalmas részleteket tudhattunk meg Guerra koreografálási tevékenységéről 1911-ből, abból az időből, amikor a Havasi gyopár (Edelweis) című művét vitte színpadra. Megtekinthettük Guerra ehhez a műhöz készített és fennmaradt színpadrajzait, majd a Falcone által rekonstruált Havasi gyopár előadását is. A plenáris előadások után az érdeklődők megnézhették a Guerra által jegyzetelt zongorakottát is.

A második előadásban Vukadinovic pszichológiai oldalról közelítette meg a tánc és az öröm (pleasure), örömszerzés kapcsolatát. E sokat kutatott témában az újdonságot az adta, hogy témáját a flamenco tánc pszichológiai hatására fókuszálta, azon belül is e latin tánc kortárs színpadon való megjelenését vizsgálta. Kitért továbbá arra is, hogy a kitörő öröm és az extázis hogyan jelenik meg a kortárs koreográfiákban, milyen táncelemekkel, milyen formanyelvvel lehet ezeket az érzéseket közvetíteni, kifejezni.

Mindkét előadásban izgalmas és új kutatási területeket ismerhettünk meg. Az előadók alapos felkészültséggel, színes előadásokkal, méltó módon nyitották meg a kétnapos tudományos programsorozatunkat, témaválasztásukkal is erősítve a konferencia nemzetközi jellegét.

A konferencia összesen tizenhárom szekcióban kínált előadásokat az érdeklődők számára, amelyekről részletes beszámolót a Táncművészet legújabb számában olvashatnak majd.

Szöveg: Kovács Ilona, Varga Nóra és Daru Andrea.

Fotó: Csillag Pál

 

 

Megszakítás