Skip to main content
EgyetemHírekKiemelt

Nagy MTE sikerrel ért véget a XIII. Országos Ifjúsági Szólótáncverseny Egerben

By 2024.01.17.No Comments

Január 12-14. között rendezték Egerben az Országos Ifjúsági Szólótáncverseny döntőjét. Az Abán és Nyíregyházán rendezett elődöntőből a Magyar Táncművészeti Egyetem minden induló hallgatója bejutott az egri döntőbe, ahol az egyetemet képviselő tizennégy résztvevő közül tíz díjat kapott.

Az egri Lajtha László Néptánc és Népzenei Egyesület az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület és a Martin György Néptáncszövetség szakmai védnökségével és támogatásával szervezte meg XIII. Országos Ifjúsági Szólótáncversenyt, amely az amatőr néptáncmozgalom legjelentősebb eseménye. Minden páros évben rendezik, mivel a páratlan esztendőkben a felnőtt szólótáncversenyre kerül sor Békéscsabán.

Az elődöntőkből a zsűri döntése alapján 43 páros és 43 fiúszóló jutott tovább az egri országos döntőbe, ahol a legjobbak legjobbjai a Gyöngygalléros Táncos és az Ezüstpitykés Táncos címekért mérték össze tudásukat. A verseny péntektől vasárnapig tartott. Pénteken a kötelező táncokra, szombaton a szabadon választottra, míg vasárnap az EKMK Bartakovics Béla Közösségi Házban a díjátadó a gálára került sor.

Bencze Kata szülei segítségével készül a versenyre (Majnik Fotó)

Korábban a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói közül kevesebben, 5-6 hallgató vett részt az eseményen, de most valóban komoly volt az érdeklődés.

Dr. Ónodi Béla a Magyar Táncművészeti Egyetem Néptánc tagozatának vezetője így összegezte a kiváló szerepelést.

„Ez a verseny az elért jó eredmény és a résztvevők száma miatt is szép siker számunkra. 10 fiú és 4 lány indult. Azért kell a létszámot külön hangsúlyozni, mert ez egy önálló felkészülésen alapuló verseny és most a harmadik évfolyamnak több mint a fele úgy döntött, ott szeretne lenni Egerben. A hallgatók döntik el, hogy indulnak-e, ők választják a táncot, az archív felvételt, amiből készülnek. Ha igénylik, hogy megnézzük, véleményezzük, akkor természetesen segítjük a felkészülést, ez most is így történt, de önálló döntés után. Mindez azért fontos, mert a folyamat már szinte a hivatásos pálya része. Ott is ilyen munka, felkészülés vár rájuk. Kevés az idő egy új táncos betanítására, a metódus így ugyanilyen: Itt egy felvétel, tanuld meg. Szóval ez egy jó, életszerű munka. Az eredmény pedig, hogy mindenki bejutott a döntőbe, kiváló. Nem ismerek olyan néptáncegyüttest – és itt most az Egyetemet szeretném annak tekinteni –, amely hasonlóan sikeresen szerepelt. Ez kiváló munka, remek eredmény.”

Kristóf Áron legényest táncol (Majnik Fotó)

A Magyar Táncművészeti Egyetem a versenyen felajánlott egy új díjat is, amely nem csak kiállásában egyedi és elegáns, szakmai tartalmában is igen különleges. A díjat ugyanis nem kaphatja meg az Egyetem hallgatója, azoknak szól, akik máshonnan érkeztek. Az első alkalommal felajánlott elismerést két olyan fiú érdemelte ki, akik eddig nem gondolkodtak abban, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetemen tanuljanak, de a díj adta lehetőséget megismerve könnyen lehet, az MTE hallgatói lesznek.

A jászberényi Halaj Vince és a kozármislényi Tallér Szabolcs ugyanis az elismeréssel lehetőséget kapnak arra, hogy a szeptemberben induló Néptánc tagozat munkájába egy hétre bekapcsolódjanak. Ha utána ők és az Egyetem oktatói is úgy gondolják, felvételi nélkül az egyetem hallgatói lehetnek.

Tehetségüknek megfelelő díjazás.

Gratulálunk, de nem csupán nekik, minden szép eredményt elérő hallgatónak és mestereiknek is!

 

A Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói közül Gyöngygalléros Táncos címet kapott:

Busai Bori

Erhardt Janka

 

A Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói közül Ezüstpitykés Táncos címet kapott: 

Baka Levente

Berki Kevin Ferenc

Farkas Regő László

Kristóf Áron

Makula Zoltán

Molnár Gergely

Sándor Benjámin Solt

 

Cserveni Szabolcs (Magyar Táncművészeti Egyetem) a Tánctanoda Nyíregyháza különdíját kapta.

 

Címlapfotó: Makula Zoltan és Busai Bori rozsályi cigánytánc közben 

Megszakítás